Fokozatosan kiszorítja a kínálatból az Európában, elsősorban Spanyolországban termesztett citrom, narancs és mandarin a dél-afrikai importot, ennek ellenére nincs okuk az örömre a fogyasztóknak. Az októberi európai szezonkezdetet követően a nyári hónapokban jellemző magas árak általában fokozatosan csökkennek a téli hónapokra, ám idén szinte biztos, hogy ez az áresés elmarad.

Spanyolország Európa legnagyobb citrustermesztő országa. A spanyol gyümölcsök általában október közepén jelennek meg a kínálatban, a szezon március végéig tart.

Európában a zöld mandarin nyitja a szezont

Dél-Európában a szélsőséges időjárás idén sem kímélte a gyümölcsösöket, várhatóan a mandarin, a narancs és a citrom mennyisége is jelentősen elmarad az átlagostól, noha kezdetben átlagot meghaladó mennyiségre számítottak a termelők.

Spanyolországban idén a viharok mellett a jégeső okozta a legnagyobb pusztítást. A gyümölcsösöket óriási területen érte jelentős kár, ez pedig hatással lesz a következő hónapokban az árakra: szinte borítékolható a vártnál jóval szűkösebb kínálat miatt a szezon közepén is kitartó magas fogyasztói ár.

A minőségre is komoly hatással van a szélsőséges időjárás, mivel a spanyol termőterületeken szeptemberben is kitartott a nyári kánikula.

Emiatt nem lesz ritka látvány a szezon elején a zöld színű, vagy zöldes árnyalatú mandarin, ráadásul a gyümölcs mérete is elmarad a megszokottól.

A spanyol termelők arra figyelmeztetnek, a zöld héjú gyümölcs nem éretlen, a megszokottól eltérő szín a sokáig elhúzódó kánikula következménye.

A mandarin- és narancsfélék megszokott színe az érés utolsó szakaszában alakul ki, vagyis szeptemberben és októberben. A gyümölcs színét az őszi, egyre nagyobb napi hőingás befolyásolja, vagyis akkor lesz narancssárga a héja, ha nappalokra még a nyári meleg a jellemző, de az éjszakák már kimondottan hűvösek. Ahol jóval melegebb az éghajlat, és egész évben egyenletes a hőmérséklet, általában zöld színű marad a mandarin héja.

Az idei szezonban a mennyiség mellett a citrusfélék minősége is jócskán elmarad a megszokottól. A sokáig kitartó kánikula és a szárazság miatt a mandarin, a narancs, a citrom és a grapefruit az átlagosnál jóval kisebb méretű.

Az Ailimpo, a spanyol citrom és grapefruit szakmaközi szervezet becslése szerint a szeptemberi jégesők a spanyol citromültetvények közel 32 százalékán okoztak jelentős pusztítást. Így a nyári hónapokban a bőven egymillió tonnát meghaladó mennyiség helyett az átlagosnál jóval kevesebbet, egymillió tonna alatti mennyiséget szedhetnek a gazdák.

Az egekbe szökött a citrom és a narancs ára

A citrusfélék ára általában jelentősen csökken a szezon közepére, november végétől, decembertől egész Európában, így Magyarországon is gyorsan esnek az árak. Az idei szezonban erre aligha számíthatnak a vásárlók. A magas árakhoz hozzájárul

  • a jelentősen megugró termelési költség,
  • az üzemanyagárak emelkedése miatt drágább szállítás,
  • a dél-afrikai import kiesése,
  • a vártnál jóval kisebb termésmennyiség
  • és az alacsony kínálat mellett is folyamatosan növekvő kereslet.

Egyre nagyobb fenyegetést jelent Dél-Afrika

Noha a spanyol citrusfélék érésével egyidőben a dél-afrikai import megszűnik, mégis óriási fenyegetést jelentenek az Európába érkező szállítmányok. Az európai termelőket képviselő legnagyobb európai ernyőszervezet, a Copa-Cogeca, valamint több helyi érdekképviselet is arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy szigorítson a dél-afrikai importtal szembeni követelményeken.

A dél-afrikai import narancs és mandarin gyakran fertőzött, a behurcolt kártevők veszélyeztetik az európai ültetvényeket
A dél-afrikai import narancs és mandarin gyakran fertőzött, a behurcolt kártevők veszélyeztetik az európai ültetvényeket
Kép: Fresh Plaza

Az érdekképviseletek arra figyelmeztettek, hogy évről évre jelentős mennyiségű árut semmisítenek meg az európai kikötőkben a hatóságok, mivel ezek a tételek gyakran kártevőkkel szennyezettek. A fertőzött gyümölcsök az emberi egészségre nem jelentenek komolyabb kockázatot, ezért ezek ipari célú felhasználását nem tiltja az uniós szabályozás.

Tavaly óta ugyanakkor már nem hozhatók forgalomba az Európai Unióban azok a Dél-Afrikából importált citrusfélék – elsősorban a narancsfélék –, amelyek nem kaptak úgynevezett hidegkezelést a szállítást megelőzően.

A hűtés célja, hogy elpusztuljanak a kártevők, ugyanakkor ezzel jelentősen nő a dél-afrikai termelők önköltsége. Az európai termelők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg csak a narancsszállítmányoknál előírás a hidegkezelés, amelyet a többi citrusfélére is ki kellene terjeszteni.

A fertőzött gyümölcsök komoly veszélyt jelentenek a teljes európai gyümölcstermesztésre, mivel a behurcolt, nem őshonos kártevők ellen gyakorlatilag képtelenség védekezni.

A szakemberek szerint a klímaváltozás következménye, hogy a mediterrán vidékeken egyre szélsőségesebb időjárásnak különösen kitettek a citrusfélék. Emiatt a következő években az eddigieknél kisebb termésre lehet számítani, miközben a kereslet világszerte meredeken nő.