A jelenlegi gyógyszerellátási zavarokban a csomagolóanyag-ellátási gondok, az orosz-ukrán háború és az energiaárak emelkedése is szerepet játszhat – tette hozzá az RTL Híradója.

A Méniére-betegség a belső fül gyógyíthatatlan betegsége, amely Magyarországon több ezer embert érint. A kór gyógyszerek segítségével szinten tartható, de véglegesen nem gyógyítható viszont gyógyszer nélkül a tünetek egyre erősebbé és gyakoribbá válnak. Egy név nélkül nyilatkozó érintett szerint a betegség akár több napos rohamokkal is járhat, amennyiben nem kap gyógyszert a beteg.

Brüsszel nekimegy a szuperbaktériumoknak, jön az utalványrendszer a gyógyszeriparban

Az Európai Bizottság egy javaslatcsomagot nyújtott be az unió gyógyszerészeti jogszabályainak felülvizsgálatára. Ez többek között tartalmazza, hogy a gyógyszereknek megfizethetőbbnek kell lennie, valamint meg kell szüntetni a gyógyszerhiányt, amitől egész Európa szenved. Bővebben >>>

Már februárban is tárgyaltak a gyógyszerhiányról

Több oka van az országszerte tapasztalható gyógyszerhiánynak, ezt válaszolta Rétvári Bence államtitkár a parlament honlapján feltett írásbeli kérdésre. Kiemelte: az uniós gyógyszerhatóság felvette a kapcsolatot az OGYÉI-vel és a gyógyszercégekkel is, akár heteken belül rendeződhet a helyzet.

Több minden vezetetett a hazai patikákban tapasztalható gyógyszerhiányhoz, többek között az energia krízis, az orosz-ukrán háború, az infláció emelkedése és a szezonálisan jellemző légúti megbetegedések gyakorisáságnak növekedése is

– válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő írásbeli azon kérdésére, hogy mit tesz a kormány a súlyos gyógyszerhiány megszüntetése miatt.

Az államtitkár azt írta válaszában: az antibiotikumokkal, valamint a láz-és fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos helyzet előreláthatólag a következő hónapokban rendeződik.

Februárban a Napi.hu is megírta, hogy országszerte tapasztalható gyógyszerhiány rendkívül súlyosan érinti a cukorbetegeket, de jelentős hiány van paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagtartalmú, lázcsillapításra és felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használt, vény nélkül kapható gyógyszerekből is. Valamint egy sor antibiotikum-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, így az amoxicillin nevű félszintetikus penicillin-származék sem kapható.