Éves összehasonlításban a júliusival megegyező 5,3 százalék maradt az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP).

A szakértők átlagosan 5,1 százalékra számítottak.

Tavaly augusztusban 9,1 százalékos volt az éves fogyasztói árindex, és 8,6 százalékos inflációval indult az idei év.

Mérséklődött az energiaárak csökkenése is: míg júliusban 6,1 százalékos volt az esés, addig augusztusban 3,3. Az energiaárak beszámítása nélkül 6,3 százalékos volt az éves fogyasztói árindex a július 6,7 után.

Az alkoholos és dohánytermékek, valamint a feldolgozott élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben augusztusban, 10,4 százalékkal. Ez lassabb, mint a júliusi 11,3 százalékos növekedés.

Az energia, az élelmiszer, az alkoholos és a dohánytermékek beszámítása nélkül a maginfláció a vártnak megfelelően, 5,3 százalékra mérséklődött a júliusi 5,5-ről.

A fogyasztói árak a várt 0,4 százaléknál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőttek. Júliusban 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A havi maginfláció 0,3 százalék volt, a várakozásoknak megfelelően, a 0,1 százalékos júliusi csökkenés után.

 

 

 

Orbán Viktor után az osztrák kancellár is nyakára hágna az inflációnak

Akárcsak nemrégiben a magyar kormány, Ausztria vezetése is új, inflációellenes intézkedésekről dönthet a napokban. Kötelező biztosítás bevezetését szorgalmazzák a viharkárok fedezetére az ausztriai biztosítótársaságok, amely hazánkban is elterjedhet a jövőben.
Bővebben--->