Szeptember végére mindössze 1445 bankfiók maradt az országban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. Ez azt jelenti, hogy 65 egységre került lakat az év eleje óta. Májusban létrejött a MBH Bank, amelybe a tavaly összeolvadt MKB Bank és Budapest Bank mellé bekerült a Takarékbank is. A három hitelintézet egymáshoz közeli fiókjainak mindegyikétnem célszerű megtartani, a „bankok boltjainak” megszűnése azonban ettől függetlenül is megállíthatatlan folyamatnak látszik.

A fiókbezárások már több mint egy évtizede zajlanak folyamatosan Magyarországon.

2013-ban a jegybank adatai szerint még 3100-nál is több egység üzemelt, ebből több mint 1700-at zártak be mostanra. Tavaly 322 fiókra került lakat, az idén lassult a bezárások üteme – írja a Bank360.

A Világbank adatai szerint egyébként Magyarország 2021-ben legalábbis még nem állt nagyon rosszul az 100 ezer felnőtt lakosra jutó bankfiók számban, akkor 22,4 egységet számolt a szervezet. Az osztrákoknál alig 12 fiók jutott százezer felnőttre, és a sokszorosa a hollandiainak, ahol 5,45 fiók esik 100 ezer felnőtt lakosra. A bankfiókokkal legjobban ellátott európai ország Bulgária: 60-nál is több egység jut 100 ezer lakosra.

A bankfiókokkal való ellátottság már nem függ össze egy ország bankrendszerének fejlettségével.

Az online bankolás elterjedése szinte automatikusan elvezet a fiókhálózat csökkenéséhez, a mindennapi utalások és számlakezelés mellett a kölcsönfelvétellel kapcsolatos tájékozódás és ügyintézés is egyre inkább megoldható a neten keresztül például hitelkalkulátorok és videóbank használatával.

A dolgozókra továbbra is szükségük van a bankoknak

A fiókok bezárása a dolgozói létszámon nem hagyott nyomot. A hitelintézetek 2023 szeptemberében átlagosan 39 757 főt alkalmaztak. Tavaly még valamivel 39 ezer fő alatt volt a létszám, vagyis az idén a fiókbezárások dacára több lett a bankár.

Az álláshirdetések nem fogynak el a bankok honlapjáról, de az új ajánlatok már ritkábban szólnak a fiókban dolgozóknak, sokkal gyakrabban keresnek a hitelintézetek informatikusokat, emellett a fenntarthatósággal, klímaváltozással foglalkozó vagy éppen a banki csalások megelőzésében jártas szakemberekre is egyre nagyobb az igény.

Az ATM-ek száma is stabil maradt.

Az MNB januári ATM-ekkel kapcsolatos rendeletét is igyekeznek betartani a bankok, az idén ismét nőtt a pénzkiadó automaták száma. Összesen 4825 ATM volt az országban június végén, ebből kevesebb mint 900 a vármegyeszékhelyeken, ahol egyébként a terminálok száma folyamatosan csökken.

Az MNB szerint hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, és ez az érték folyamatosan növekszik.

Így verheti el a kártyájára kapott extrapénzt karácsonykor

Ha már a bankoknál tartunk akkor azt is megnéztük, hogy hogyan működik a hitelkártyák vásárlás utáni pénzvisszatérítési funkciója, ezzel ugyanis pénzt lehet megtakarítani, amivel megfizethetőbbé válnak a hétköznapi kiadások. Erről itt olvashat részletesen >>>