A vádirat szerint az elkövetők rendszeresen kéregetésből szereztek pénzt a Budapest-Lajosmizse között közlekedő vonatokon. 2023 februárjában egyikük szintén a fenti vonalon utazott, amikor észrevette, hogy a vele szemben ülő férfi elaludt. Ezt kihasználva az alvó sértett zsebéből kivette mobiltelefonját, amelynek tokjában 100 ezer forint is volt. Örkény megállóban azután az elkövető a telefonnal és a pénzzel együtt leszállt a vonatról.

Ezt követően 2023 júniusában az egyik elkövető szintén az érintett vasútvonalon leült szemben az Örkényben 2 éves gyermekével felszálló sértettel. Miután  mondvacsinált ürüggyel szóba elegyedett a sértettel, először 5 ezer, később 2 ezer forint átadására szólította fel.

Fegyveres rablás

Mivel a sértett férfi a pénz átadását megtagadta, a másik elkövető a sértett közvetlen közelébe lépett és láthatóvá tette, hogy jobb kezében egy bicskát tart, amelynek pengéjét még nem hajtotta ki. Ezzel egyidejűleg odaszólt a sértettnek:

Ugye nem akarsz bajt?

 

Mivel a sértett féltette saját, illetve gyermeke testi épségét, ezért átadta a kért összeget. A vádlottak ezután még mellette maradtak Ócsa megállóig, ahol azután leszálltak a vonatról. Dabasi Járási Ügyészség az ügyben a kifosztás bűntette illetve felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat.