Varga Mihály szerint a koronavírus-járvány is rávilágított arra: nem szabad, hogy a magyar egészségügyi ellátás, az eszközök beszerzése „külső szereplőkön", múljon, ezért fontos az ágazat további erősítése. Ezzel kapcsolatban elmondta, 57 olyan hazai egészségipari beruházást támogatott eddig a kormány, amelyek az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközöket – orvosi maszkokat, kesztyűket, kötszereket – gyártják.    

Kitért arra, hogy

a koronavírus-járvány kitöréséig 91 kórházat, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást újítottak fel, míg 23 új rendelőintézet és 34 mentőállomás újonnan épült az országban kormányzati forrásból.

A kormány a 2024-es költségvetés tervezetében 3200 milliárd forintot szán egészségügyi célokra

Ez 420 milliárd forinttal több, mint az idén. Ez a jövő évi előirányzat kétezer milliárd forinttal több, mint 2010-ben volt – jegyezte meg.

A tárcavezető az egészségügyi béremelésekről azt mondta, a kormány folytatja a kétlépcsős szakdolgozói béremelési programot, az idei júliusi 18 százalékos emelés mellett a jövő évi költségvetési tervezetben erre 200 milliárd forint áll rendelkezésre.   

Emelkednek a gyógyszertámogatásra, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, valamint a mentőjárművek beszerzésére fordítható források is – tette hozzá Varga Mihály, aki kiemelte,

biztosítani fogja a kormány, hogy az ágazatban megkezdett fejlesztések, beruházások folytatódjanak.

2024-ben is lesznek olyan beruházások, amelyre a fedezetet nem tudjuk teljes egészében biztosítani, ezek halasztódni fognak, de az egészségügyben nem lesz ilyen, erre a fedezet rendelkezésre áll – jelentette ki a pénzügyminiszter.    

Beszélt arról is, hogy kormánydöntés értelmében további orvosieszköz-beszerzések lesznek, így a kormány folytatja a CT, az MR, a röntgengépek és mammográfiás berendezések beszerzését is az elmúlt évekhez hasonlóan.    

Nagy Mihály kórházigazgató arról beszélt, hogy az intézményben az elmúlt években számos felújítás történt; épületenergetikai beruházásokat valósítottak meg, megújult a konyha, valamint korszerű orvostechnikai eszközöket szereztek be.    

Kitért arra, hogy a koronavírus-járványt „mindenki megszenvedte", azonban a kórház munkatársi közössége még jobban összekovácsolódott a pandémia idején. Tapasztalatai szerint az itt végzett orvosi munkával a betegek is elégedettek.

Így spórol a kormány az Egészséges Budapest Programon - Már 20 milliárdot visszatartottak

A jövő évi költségvetésben az idei évi tízmilliárd forint helyett már csak 8,7 milliárdot szánnak a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztésére. A főváros és a kormány 2019-ben kötött egy megállapodást, hogy Karácsony Gergely támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, ezért cserébe évente a kormány 10 milliárd forinttal támogatja a budapestiek járóbeteg-ellátását. Másfél éve, hogy nem érkeznek meg a források. Bővebben >>>