A csekély kihasználtság miatt ideiglenesen bezár a budapesti BOK-csarnokban található segítségpont, azonban az ukrajnai háború elől hazánkba menekülők nem maradnak segítség nélkül.

Augusztus 1-jétől a BOK-csarnokban működő tranzitpont kihasználtság hiánya miatt ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét

közölte a Magyar Nemzettel Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos. Tájékoztatása szerint a budapesti BOK-csarnokban működő humanitárius tranzitpont kihasználtsága a háború kitörése óta jelentősen csökkent, míg a háború elején napi több ezer menekültet láttak el, addig ma napi tíz–negyven fő között mozog a segítségpontot felkeresők száma.

Hat pont a határon

Mint jelezte, a menekülteket segítő szolgáltatások továbbra is elérhetők maradnak: a hosszú távú szállásigénylés és egyéb információnyújtás – tovább utazáshoz, menedékes státus igényléséhez – a Keleti és Nyugati pályaudvarok területén lévő kormányablakokban fog zajlani.

Pál Norbert hozzátette, hogy a BOK-csarnok szükség esetén kevesebb mint fél nap alatt újranyitható, a magyar–ukrán határ mentén lévő hat segítségpont pedig változatlan formában működik tovább ezután is.

Adományok és szállás

A BOK B csarnokban 2022. március 21-én alakítottak ki tranzitvárót az Ukrajnából a háború elől menekülők számára. Itt az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtottak az utóbbi csaknem másfél évben, valamint menedékes státussal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos tájékozódásra és információnyújtásra is volt lehetőség. Emellett a csarnokban helyet kaptak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az adományokat adták át a rászorulók részére. 

Asszonyai után epekedik Ukrajna – pláne a gazdasága

Akcióterven dolgozik az ukrán kormány, hogy hazacsábítsa a háború elől elmenekült nőket és gyermekeiket. A kabinet aggodalma nem alaptalan, komoly munkaerőpiaci hatásai lehetnek annak, ha nem járnak sikerrel. A cégek már most érzik az elmenekültek hiányát. Bővebben --->