A tavalyinál esősebb időjárás következtében az idei szezonban már április eleje óta fel kell lépni a csípőszúnyogok lárvái ellen. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az elmúlt hónapban biológiai kezelésekkel sikerült megfelelő szinten tartani a szúnyogártalmat, kifejlett szúnyogok elleni védekezésre eddig sehol sem volt szükség.

Amíg a tenyészőhelyek hőmérséklete viszonylag alacsony, megfelelő hatékonysággal lehet a lárvagyérítést végezni, azonban ahogy melegszik az idő, és a vizes élőhelyek hőmérséklete húsz fok fölé emelkedik, a szúnyoglárvák fejlődése felgyorsul, számos faj esetében ez akár egy hét alatt megtörténik.

Az elmúlt hetekben a Tisza, majd a Duna és mellékfolyóik kisebb áradása miatt nagy kiterjedésű tenyészőhelyek alakultak ki, ezekben és az esők miatt összegyűlt vizekben is jelentős mennyiségű csípőszúnyog fejlődött ki.

Várhatóan a jövő héttől kiterjedt légi kezelések is lesznek, a biológiai készítmény granulátumos változatát alkalmazzák majd. Földi biológiai lárvagyérítést terveznek végezni a szakemberek a Dunakanyarban, valamint a folyó szekszárdi, bajai és mohácsi térségében is.

Szintén földi technológiás kezelések várhatóak a Velencei-tó környéki lápos élőhelyeken. Békés vármegyében, a Körösök mentén néhány településen már a kifejlett szúnyogok ellen is védekezni kell. Erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról a lakosságot is tájékoztatják. 

Az átvonuló záporok számos, szervezett módon nem kezelhető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyet hoznak létre közvetlen lakókörnyezetünkben. Ezek felszámolásával érdemben csökkenthetjük a szúnyogártalmat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ lakossági tájékoztatója a szúnyogok elleni védekezésről itt tekinthető meg.