A Szerb Rendőrség Lovas Alosztálya évekre visszanyúló munkakapcsolatot ápol a Készenléti Rendőrség (KR) Lovas Alosztályával. Emlékezetes momentuma volt a két szerv közötti kapcsolatnak, amikor 2017-ben a szerb rendőrök részt vettek azon a csapatszolgálati gyakorlaton, amit az egykori Mezőhegyesi Cukorgyár területén hajtottak végre.

Az elmúlt évek alatt többször is egyeztetett és közös gyakorlatot tartott a két lovas egység. Legutoljára a múlt héten járt Budapesten három szerb lovas rendőr. Egy háromnapos képzésen vettek részt a KR Mosonyi utcai objektumában, ahol a rendőrségi lovarda is van. A tréningnek része volt a páros és nagyosztályban lovaglás, de végrehajtottak közösen alakzati lovaglást is, benne csapatszolgálati és protokollfeladatokkal. A magyar rendőrök ezen túl teljes betekintést adtak szerb kollégáiknak a lovasokat támogató egyes szakterületek munkájába. Így tájékoztatta őket a főállatorvos, a szíjgyártó és a patkolókovács is.

A különböző programelemek során lehetőség nyílt arra, hogy a két nemzet lovas rendőri faladatait párhuzamba állítsák, az állatokkal és a képzésükkel kapcsolatos tapasztalataikat megosszák egymással. Mint kiderült, számos egyezés van a két szerv lókiválasztása és trenírozása terén is. Ugyanakkor kiderült, a szerb rendőrök a nagyobb marmagasságú sportlovakat részesítik előnyben a szolgálati állatok kiválasztása során.

A cél a szorosabb együttműködés

A gyakorlat legemlékezetesebb programeleme az volt, amikor az utolsó napon közös szolgálaton vettek részt. A turisták számára közkedvelt helyszínre, a Városligetbe mentek ki, természetesen lóháton, és ott hajtottak végre különböző feladatokat. Útközben egy fotó erejéig megálltak a szerb nagykövetség épülete előtt is. A Vajdahunyad vára környékén eltöltött pár órát nemcsak a szerb rendőrök, de az ott tartózkodó turisták is élményként könyvelték el.

A két egység közötti együttműködést még szorosabbra kívánják fűzni, így a jövőben akár egy-egy olyan focimeccs biztosításában is közösen vehetnek részt, amiben mind a két nemzet érintett. Emellett pedig közös lovas határszolgálatot is terveznek.