A kialakult helyzet félrevezető, mert a híradások nem pontosak arról, hogy kinek is kell foglalkoztatotti létszámtól függetlenül létrehozni belső visszaélés-bejelentési rendszert. Az még megjelenik, hogy a hitelintézetek, biztosítók, könyvvizsgálók, adószakértők, a hajókat és légi járműveket üzembetartó foglalkoztatók…

De ezek felsorolása után jön egy mondat, miszerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény (Pmt.) szerinti egyéb foglalkoztatók is.

Ám senki nem gondolná, hogy a törvény hány és hány foglalkozási ágat sorol fel, miszerint azokra mind kiterjed a hatálya.

Ékszerészek, autókereskedős, ingatlanosok

A törvény szövege szerint a nemesfémmel vagy az ezekből készült tárgyakkal kereskedőre is kiterjed hatálya. A szakember szerint ez gyakorlatban annyit jelent, az ékszerészek máris érintettek.

Tegyük fel, valaki szombat délután, a heti munka után szeretne vásárolni egy régóta kinézett és vágyott autót, és hárommillió forintnál több készpénzt fizet ki érte. Az autókereskedő máris jobban teszi, ha utánanéz a panasztörvénnyel összefüggő tennivalóinak, mert azonnal a Pmt. alá tartozó szolgáltató lett.

Nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy a legkisebb létszámmal működő ingatlanközvetítő – például, aki egyénileg dolgozik – szintén a törvény hatálya alá tartozik.

Zűrzavar alakulhat ki

A jogszabály szerint 2023. július 24-től érintettek a legalább 50 főt foglalkoztató állami szervek és gazdasági társaságok, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató piaci gazdasági társaságok.

2023. december 17-től pedig minden legalább 50 főt foglalkoztató szervezet érintett, függetlenül attól, hogy állami vagy magánkézben van.2025. január 1. napjától a szabályozás kiterjed a legalább 50 főt foglalkoztató önkormányzati szervekre, valamint a 10 000 főnél több lakosú települések helyi önkormányzataira.

Dr. Crespo Zsuzsanna szerint számos olyan információ, hír terjed a szakmában, hogy például a 250 fő feletti létszámmal dolgozó szervezetek közül nagyon sokan nem tettek eleget a jogszabályban előírt júliusi határidőre vonatkozó kötelezettségüknek.

2023. december 17. napjától pedig minden legalább 50 főt foglalkoztató szervezet, legyen szó gazdasági társaságról, alapítványról, vagy bármi egyéb szervezetről érintett lesz. El lehet képzelni, micsoda zűrzavar alakulhat ki az év végi hajtás közepette.

Emberek ezreiről van szó

A Pmt. vonatkozik ügyvédre, ügyvédi irodára, európai közösségi jogászra, európai közösségi jogászi irodára, kamarai jogtanácsosra, közjegyzőre.

Kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével vagy közvetítésével foglalkozó szolgáltatóra olyan ügyletek vagy ügyletsorozatok vonatkozásában, amelyek értéke eléri vagy meghaladja a hárommillió forintot.

A törvény hatálya kiterjed arra is, aki a szolgáltató ügyfele, vagy annak rendelkezésre jogosultja, képviselője, meghatalmazottja;  a szolgáltató vezetője, foglalkoztatottja, illetve segítő családtagja.