Beregszászon kezdte ukrajnai látogatását Novák katalin köztársasági elnök. A római katolikus templomban a kárpátaljai történelmi egyházak híveivel együtt emlékezett Szent István királyra. Az ökumenikus istentiszteleten megáldották és megszentelték azt a kenyeret, amelyet Novák Katalin személyesen sütött a nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi beszédében Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy minden nehézség ellenére jó a kárpátaljai magyarokkal együtt ünnepelni. Legutóbb tavaly adventkor gyújtotta meg velük együtt az első gyertyát. Novák Katalin kijelentette, hogy kijevi tárgyalásain el fogja mondani:

számíthatnak a magyarokra a megtámadottak, a bajban lévők, Magyarország segít.

Hozzáfűzte: „számítunk arra, hogy a magyarok úgy élhetnek itt, Kárpátalján, ahogy ez hozzájuk és Európához méltó". Az Ukrajnában 544 napja dúló háború kapcsán kiemelte, hogy erőt kell gyűjteni, és azért is jött, hogy ebben segítsen.

Tizenötmillió magyar ember erejét hoztam el önöknek ma Beregszászra, Kárpátaljára, Ukrajnába

– mondta a köztársasági elnök, és megjegyezte: merítsünk erőt azokból az ukrán barátokból is, akikre lehet számítani. Novák Katalin reményét fejezte ki, hogy lesz közös jövőnk, akkor is, hogyha most még nem látjuk az ahhoz vezető utat.

A köztársasági elnök a templomot megtöltő hívekkel együtt imádkozott a békéért.

Novák Katalin ezt követően megtekintette és megkoszorúzta Szent István király mellszobrát, majd kárpátaljai magyar politikai, egyházi és oktatási vezetőkkel tárgyalt. Az államfő Beregszászon többek között találkozott egy, a háborúban elhunyt katona édesanyjával, valamint helyi nagycsaládosokkal is.

Az államfő Bucsába is elutazik.

Lebuktak az oroszok a gyilkosságokról szóló hazudozásukkal

Újabb bizonyítékok jelentek meg arról, hogy a Kijev térségében lévő Bucsa városában talált civil halottak az előtt kerültek az utcákra, mielőtt az ukrán hadsereg bevonult a településre. Az ezt tagadó orosz kormány hazudik.

Az államfő szerdán Kijevbe megy, ahol az ukrán kormány meghívására részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján, a magyar államfő így újra személyesen találkozhat Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Krími Platformot Zelenszkij hozta létre 2021. augusztus 23-án.

A találkozón Áder János korábbi köztársasági elnök is részt vett, aki akkor biztosította ugyan Ukrajnát Magyarország támogatásáról, de egyben kritizálta is az országot a nyelvtörvény miatt. A nemzetközi fórum azzal a céllal jött létre, hogy Ukrajna megtárgyalhassa partnereivel: a Krím-félszigeten miként lehetne visszaállítani az ukrán fennhatóságot.

Időközben Novák Katalin aláírta az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig ellenjegyezte már a dokumentumot, így a nagykövet hamarosan érkezhet.

Kiderült: milliárdokkal támogattuk a külhoni magyar diákok tanulmányait

A Bethlen Gábor Alap beszámolójából kiderül, hogy a külhoni fiatalok tanulmányaira mennyi pénzt fordít az Orbán-kormány. Bővebben >>>