Lezárult annak a 13 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Győrben élő több mint 132 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó közel 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának 14,3 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 13 darab BYD K9UD típusú jármű Győr helyi közlekedésében javítja a személyszállítási szolgáltatás színvonalát.

A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június második felében állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosító járművek a Révai Miklós utcai végállomásról kiinduló autóbuszvonalak többségét érintik.

Kiépítették a töltőket

A projektnek köszönhetően a 91 darabos helyi járműállományból 13 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora 12,9 évről 9,8 évre csökken. A beszerzés összértéke közel nettó 2,1 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program csaknem 75 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz győri telephelyén.

Az ünnepélyes projektzáró eseményen Dr. Koncz Zsófia, energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár elmondta: 

„Magyarországon a most átadásra kerülő járművekkel 111-re nőtt a a Zöld Busz Programban átadott buszok száma – a vidéki vármegyeszékhelyek közül a legnagyobb, 13 darabos tiszta flottát Győr mondhatja magáénak."

A Zöld Busz Program egyik legnagyobb kedvezményezettje a Volánbusz: kormányzati támogatással 100 elektromos autóbuszt állíthat munkába.

 

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere összegzésként elmondta:

„jelentős környezetvédelmi, közlekedési fejlesztés valósul meg Győrben azzal, hogy a töltőállomásaik kiépítésével forgalomba állhat a városi tömegközlekedésben 13 vadonatúj elektromos busz, ezzel ismét fiatalodik a győri buszállomány, amelyekkel színvonalas kiszolgálást tudunk biztosítani a városlakóknak.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte: 

A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.

 

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója hangsúlyozta:

„a fejlesztésnek köszönhetően évente 688 tonnával, több mint 380 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkenhet a szén-dioxid-terhelés Győrben.”

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai.

Akár 300 kilométer egy feltöltéssel

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.