Nagy István tárcavezető az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottságának ülésén elmondta, hogy a víz nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre, számos ország lakossága és természetes élővilága pedig már most vízhiánnyal küzd.

Magyarország szerencsés az adottságai szempontjából, jó minőségű és gazdag a vízkészlet, a mezőgazdaság mégis megszenvedte a tavalyi nyarat: jelenleg a vízgazdálkodás legfontosabb feladata, hogy megtartsa a vizeket a tájban és a folyók holtágaiban. 

A föld- és vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás elengedhetetlen a globális élelmezésbiztonság eléréséhez.

A megfelelő tárazással, átvezetéssel és elosztással, valamint a mezőgazdasági öntözési célú felhasználással csökkenthetőek a klímaváltozás káros hatásai, ezért is részesítjük előnyben a felszíni vízből való öntözést itthon.

A miniszter kiemelte, hogy a termőföld nem csak a jó minőségű élelmiszertermelés alapja, hanem a környezet- és klímavédelem fontos alappillére is: szénmegkötő és tisztítóképessége kiemelkedő, ez pedig nagyban kihat az élet minőségére.

Magyarország számára rendkívül fontos környezeti erőforrást jelent a talaj, emellett pedig nélkülözhetetlen gazdasági tényező, így a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését. 

Nagy István kiemelte a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás és a globális együttműködés szerepének jelentőségét a fenntartható gazdálkodás elérésében.

Csaknem 40 ország vesz részt idén Magyarországon az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottságának ülésén, ahol régiót érintő kihívásain felül a föld és víz kapcsolatának szempontjait is figyelembe veszik, különösen az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleséget, a nemek közötti egyenlőséget, és az élelmiszerbiztonságot.