Biztosan újra fog indulni? – kérdezte a HírTV munkatársa Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergely pedig igennel válaszolt a kérdésre. Ugyanakkor a főváros első embere azt is elárulta, hogy a jövő évi önkormányzati választások ellenzéki jelöltjeiről már megállapodást kötne.

Hasonlóan Karácsony Gergelyhez az ellenzéki polgármesterek sorra jelentik be újraindulási szándékukat. Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina például már tavaly novemberben bejelentette az újraindulását a 2024-es önkormányzati választáson. Baranyi Krisztina akkor arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok már elkezdtek készülődni a választásra.

Baranyi Krisztina után a DK-s színekben megválasztott újbudai polgármester, László Imre is közölte, hogy ismét megméretteti magát 2024-ben a XI. kerületben.

A momentumos Soproni Tamás szintén újrázna Terézvárosban, ezt maga a VI. kerület polgármestere jelentette be.

Rendhagyó EP és önkormányzati választások

A 2024-es európai parlamenti választás Magyarországon az ötödik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A szavazás várhatóan 2024 májusában lesz. Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az Európa Parlamenti választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon.

Pikó András szintén elindul a polgármesteri székért Józsefvárosban a jövő évi önkormányzati választásokon. A Momentum támogatását már biztosan magáénak tudhatja.

Érd polgármestere, Csőzik László szintén arról beszélt, hogy jövőre szeretne indulni az önkormányzati választáson, ám az egyelőre kérdéses, hogy civil jelöltként indulna-e.

Újpest alpolgármesterét, a második alpolgármesteri és ötödik önkormányzati képviselői ciklusát töltő Trippon Norbertet indítja a Demokratikus Koalíció (DK) a 2024-es önkormányzati választásokon – derült ki a DK friss, keddi közleményéből. 

Egyelőre kérdéses, hogy ezúttal lesz-e ellenzéki előválasztás

Az előválasztás, amely az ellenzék nagy innovációjának indult, mára egy erősen kérdőjeles sorsú politikai műfajjá vált a hazai közéletben. Az ellenzéki előválasztások története 2019-ig nyúlik vissza. Az önkormányzati választás előtt Karácsony Gergely először az MSZP-n belüli főpolgármester-jelölti előválasztáson győzte le Horváth Csabát, hogy aztán a DK-s Kálmán Olgát, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábort is megelőzve legyen főpolgármester-jelölt. Karácsony Gergely végül az éles választást is sikerrel vette. Karácsony Gergelyt a 2019 októberében tartott önkormányzati választáson nyerte el a főpolgármesteri címet miután a szavazatok kicsivel több, mint 50 százalékát szerezte meg a volt fideszes főpolgármesterrel szemben, aki a voksok 44,1 százalékát gyűjtötte be.