A kontinens északi, északnyugati részének időjárását ciklonok és hozzájuk tartozó frontok teszik változékonnyá – jelenti az OMSZ. A Kárpát-medencét körülölelő hegyvidékek térségében jelentősebb záporok, zivatarok területén jelentenek 50 millimétert is meghaladó csapadékmennyiséget.

Ezzel szemben a Földközi- és Fekete-tenger partvidékén száraz és meleg az idő, döntően 30 fok fölötti csúcsértékek a jellemzők.

Hazánkat a következő éjszaka során a jelenleg Németország környékén örvénylő, Poly-ra keresztelt ciklon hidegfrontja éri el, megnő a záporok, zivatarok kialakulási esélye.

 

Elhalasztják a Kékszalag startját, brutális felhőszakadásra számíthatnak a vitorlások

Vihar várható az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki indulására, a rendezőség úgy döntött, hogy elhalasztják a reggel 9 órás rajtot. Bővebben>>>

A hét közepétől érkezik a hidegfront

Szerdán napos időt élvezhettünk gomolyfelhő-képződéssel. Éjjelre jósoltak főként az ország nyugati felén, kétharmadán zártabb felhőzet miatt kialakuló záport, zivatart, utóbbihoz felhőszakadás társulhat.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett döntően a Dunától keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, ott többfelé, másutt helyenként számíthatunk záporra, zivatarra. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, amit néhol erős, zivatar környékén akár viharos széllökés kísérhet.

Felhőszakadással, jégesővel kísért hevesebb viharok elsősorban az ország keleti-északkeleti harmadán fordulhatnak elő.

Csütörtökön legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön döntően 25 és 30 fok között valószínű.

Pénteken az Időkép előrejelzése szerint kezdetben északon, északkeleten, napközben még a déli tájakon fordulhat elő elszórtan zápor, esetleg zivatar. Ugyanakkor mindenhol kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap. Az északias szél többfelé élénk, erős lehet. Délutánra 26 és 31 fok közé melegedhet a levegő.