Szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

 

Továbbra sincs hír a harmadik magyar katonáról

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a következőkről tájékoztatott:

"Ma a 86. Kiss József helikopterdandár helikoptere zuhant le. Három fő utazott rajta, kettő meghalt, a harmadikat keresik. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjának. A helyszínen van a horvát légierő vizsgálóegysége, a magyar vezérkari főnök és egy vizsgálóbizottság már elindult oda. Annyit lehet tudni, hogy a helikopter gyakorlaton volt, a pilóták, akik nagy tapasztalattal bírtak, most épp egy magashegyi kiképzésen vettek részt. Amíg a vizsgálaton hivatalosan le nem zárul, egyik ilyen katonai helikopterünk sem repülhet."

A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén – egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

A tárca azonnal megkezdte a családok kiértesítését, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

A helikopter-balesetet a horvát sajtó is kiemelt figyelemmel kíséri. Már ki is jöttek az első képek a Cikole-kanyonban szerencsétlenül járt helikopter maradványairól:

 

A Jutarnji List hírportálon percről-percre követik az eseményeket, az oldalon képgaléria is látható. Meg nem erősített hírek szerint a magyar helikopter pilótája nem vett észre egy ún. zipline kábelt, és abban akadhatott el. 

Zipline - képünk illusztráció
Zipline - képünk illusztráció
Kép: Pixabay

Ez nem más, mint egy drótköteles beülős átcsúszó, ami turisztikai attrakciónak számít számos hegyvidéki kirándulóhelyen. 

Novák Katalin magyar államfő részvétét fejezte ki a helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak. 

"Hálás vagyok a horvát mentőcsapatok munkájáért és Milanović horvát elnök támogatásáért, aki telefonon fejezte ki részvétét" – írta. 

Repülőgép-balesetben halt meg két magyar

Életét vesztette egy Svédországban lezuhant sportrepülőgép két magyar utasa. Bővebben>>>