A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint az elmúlt évtizedekben nemcsak a Magyar Honvédség, hanem a Honvédelmi Minisztérium struktúrája is – mind szerkezeti, mind fizikai értelemben – „olyan állapotban rekedt meg, ami nem tette lehetővé a jelenkor kihívásainak és feladatainak megfelelő környezet kialakítását”.

A HM feladataihoz méltó helyre volt szükség 

haderő katonaszakmai vezetését végző Honvéd Vezérkar mellett a HM végzi a polgári irányítást, a honvédelemhez kapcsolódó, valamint a szövetségesi rendszerekből adódó állami vezetői feladatokat, ez Magyarországon és a nemzetközi színtéren egyaránt nagy figyelmet kap – tették hozzá.

E feladat méltó és megfelelő környezetben történő ellátásáért a HM fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit

– tudatták.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye a modern kiállítótérré alakított Bálnában, illetve „a magyar történelem egyik legjelentősebb központjában”, Székesfehérváron kap méltó helyet. A Hadtörténelmi Levéltár a továbbiakban is változatlanul, eredeti helyén működik – áll a közleményben.