Csütörtökön a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő - tájékoztat a met.hu.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csak néhol fordulhat elő gyenge zápor. Sokfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz a délies szél. Hajnalban néhol gyengén fagyhat. Délután 14 és 19 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Hétvégén sokat süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből szombaton elvétve egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat. Sokfelé lesz élénk, nyugaton, északnyugaton erős a délies szél. Tovább melegszik az idő, a hajnali fagy megszűnik, délután pedig 18-23 fokot mérhetünk.

A vasárnapi napsütést csak kevés felhő árnyékolja, csapadék nem várható. Többfelé élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kora nyári meleg, 22-27 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban - írja az idokep.hu.

Az elmúlt hét hideg napjait követően elindul a felmelegedés, amely minden bizonnyal a nyár kezdetét jelenti.

Az előrejelzések alapján a szokásosnál kétszer vagy akár háromszor több hőhullámmal kell számolnunk. De nemcsak meleg, hanem száraz nyárra kell készülnünk, az Alföldön és a Kisalföldön komolyabb aszályoktól lehet tartani.

Ennek ellenére lesznek csapadékosabb napok is, de ezek eloszlása a megszokottnál egyenetlenebb lesz, mondta az rtl.hu-nak Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet senior kutatója.

A szakértő szerint az átlaghőmérséklet magasabb lesz, mint az eddigi években, illetve a mostani előrejelzések szerint az intenzív nyári meleg egészen szeptember végéig, október közepéig kitart majd.