Politikai hibának nevezte az Európai Tanács elnöke Orbán Viktor moszkvai látogatását, mivel meglátása szerint a magyar miniszterelnök olyan álláspontot mutatott be az EU soros elnökeként, amelyet az Európai Unió nemzeti vezetőinek túlnyomó többsége nem oszt.

Ez egy politikai hiba volt. Az uniós tagállamok tisztán és érthetően reagáltak, világossá tették, hogy ez egy súlyos figyelmeztetés a magyar elnökségre nézve. Ez a működés elfogadhatatlan

– mondta Charles Michel a Reuters beszámolója szerint a NATO-vezetők washingtoni csúcstalálkozóján.

Szijjártó Péter külügyminiszter „bürokratikusnak” minősítette a magyar soros elnöki tisztséggel kapcsolatos aggodalmakat, és kijelentette, hogy az orbáni delegáció nem használta az EU zászlaját a látogatás során, ezzel is jelezve, hogy nem az Unió képviseletében érkeztek.

Orbán Viktor az általa békemissziónak nevezett programsorozat keretében látogatott el Moszkvába is, hogy megbeszélést folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kezdeményezést többen is kritizálták az Európai Unióból, mivel véleményük szerint az utazás legitimálja az orosz vezető 2022-es orosz inváziója óta elfoglalt ukrán területekkel kapcsolatos követeléseit.

Ennyire kérhetik számon Orbán Viktoron a moszkvai kiruccanást

A miniszterelnök péntek reggel még a rádióban arról beszélt, hogy esze ágában sincs az EU nevében tárgyalni, délután azonban már Moszkvából jelentkezett be, ahol Putyin elnök Orbán Viktor kijelentésével ellentétben azt mondta, hogy a magyar kormányfő az EU soros elnökeként érkezett a Kremlbe. Arról, hogy mennyire kérhetik számon az EU-s vezetők a magyar miniszterelnököt, és hogy ez milyen következményekkel járhat, szakértőnket kérdeztük.