Fővárosi Vízművek közölte, a Hidegkúti úton létesülő vezetéken keresztül Solymár megfelelő mennyiségű ivóvizet kap Budapesttől. A fejlesztésre azért van szükség, mert

a főváros agglomerációjában a tömeges kiköltözések hatására olyan mértékben megnő az ivóvízigény a nyári időszakban, hogy azt a korábban létesített vízellátó rendszerek nem képesek kielégíteni.

Tavaly júliusban tizennégy településen rendelt el másodfokú vízkorlátozást a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt., mivel a kánikula és a megnövekedett vízfogyasztás átmeneti vízhiányt eredményezett a közüzemi hálózatban.

Komolyan lehet aggódni a nyári időjárás miatt Európában

Az egyre súlyosbodó éghajlati helyzet miatt egyre szűkösebbek a vízkészletek Európában. A mediterrán országok, például Olaszország tározói az elmúlt hetekben a nyári hőhullámokra jellemző vízszintre csökkentek. A hőmérséklet a nyár folyamán emelkedni fog, és sokan attól tartanak, hogy Európa már most is elég vízellátása még nehezebbé válhat. Bővebben>>>

Budapestről pótolják a hiányzó vizet

A hasonló esetek elkerülése érdekében a DMRV és a Fővárosi Vízművek a főváros irányából pótolná a solymári rendszerből hiányzó vízmennyiséget.

  • A munkálatok júniusban indulnak, és várhatóan augusztus közepén fejeződnek be.
  • A Hidegkúti úton 552 méteren át épülő, 150 miniméter átmérőjű új töltővezeték kivitelezése több ütemben zajlik majd.
  • Jelezték továbbá, hogy a munkálatok idején több szakaszon várható forgalomkorlátozás és megállási tilalom.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az érintett agglomerációs települések tartós és biztonságos vízellátásának biztosításához a jövőben további fejlesztésekre és beruházásokra lesz szükség.