Nyereményjáték szervezése bevett marketing eszköz egy online szolgáltatás használóinak növelésére, a promócióknak azonban számos jogszabályi feltételnek kell megfelelniük.

Ilyen feltétel például a fogyasztóvédelmi szabályok, adózási kérdések, a szerencsejáték törvény, adatvédelmi, reklámjogi és e-kereskedelmi kérdések – erről írt a jogero.hu blog.

A digitális térben zajló ajándéksorsolások és egyéb nyereményjátékok (amelyeket együttesen promóciós játékként szokás jelölni) biztosan nem tartoznak már az Szjtv. hatálya alá, ennélfogva az is biztos, hogy sem az SZTFH (szerencsejátékok felügyeletét ellátó hatóság) részére történő bejelentés, sem közjegyző jelenléte nem szükséges ezen játékok lebonyolításakor.

Természetesen önmagában az a körülmény, hogy a promóciós játékok nem eshetnek az Szjtv. hatálya és emiatt az SZTFH vizsgálódása alá, nem jelenti azt, hogy a promóciós játékokkal szemben ne érvényesülnének jogszabályi követelmények – figyelmeztetnek a jogado.hu szakértői.

Ekkor nem beszélhetünk szerencsejátékról

Egy nyereményjáték akkor nem minősül szerencsejátéknak, és akkor nem kell hozzá a Szerencsejáték felügyelet engedélye, illetve előzetes bejelentés, ha a játék megfelel az alábbi valamennyi feltételnek:

  1. a játék olyan sorsolással lezajló játék, ahol a játékszervező a saját árujának, szolgáltatásának igénybe vételéhez, megvásárlásához köti a sorsolásban való részvételt,
  2. a vásárló nem kap fizikai sorsjegyet, amivel részt vehet a sorsolásban,
  3. a sorsolásra nyilvánosan kerül sor,
  4. a játékos az áru, szolgáltatás árán felül nem fizet semmit a játékban való részvételért,
  5. a nyeremény valamilyen áru vagy szolgáltatás és nem pedig arra beváltható utalvány.

Ha tehát sorsolásos játékról van szó, de utalványt lehet nyerni, a játék nem tartozik a szerencsejáték törvény hatálya alá és engedély és bejelentés nélkül szabadon lebonyolítható.

Ugyanígy nem minősül szerencsejátéknak az a játék sem, amelyen nincsen sorsolás, hanem a feltételeknek megfelelő valamennyi játékos kap nyereményt.

Amikor kötelező a közjegyző

Dániel Csaba közjegyző szerint a sorsoláson közjegyző jelenléte kötelező. Ez a törvényi rendelkezés biztosítja a játék tisztaságát, illetve védi a játékosok érdekeit. Törvényi előírás a hatósági ellenőrzés lehetőségének biztosítása is. A játékban kisorsolt nyeremények mentesek a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

A kisorsolt nyeremények átvételéről a sorsolás napját követő 90 napon belül kell gondoskodni. A szervező az át nem vett nyeremények összegét köteles játékadó címén bevallani és a nyeremény átvételére nyitva álló határidő lejártát követő hónap 20. napjáig a központi költségvetésbe befizetni. Tárgynyeremény sorsolás esetén a nyereménytárgy forgalmi értékének megfelelő összeget kell befizetnie a szervezőnek.

Rendezvénysorozat keretében, vagyis amikor a játékot különböző helyszíneken és időpontokban tartott esemény keretében bonyolítják, minden egyes sorsoláshoz kapcsolódóan külön bejelentést kell tenni. A sorsolásos játékoknak minden egyes alkalommal külön-külön meg kell felelni a jogszabályi előírásainak.

A sorsolásos játék lebonyolításáról a nyeremények átvételére nyitva álló határidő lejártát követő 30 napon belül végelszámolást kell készíteni és benyújtani a SZTFH-hoz. Csatolni kell a végelszámoláshoz a sorsolásról készült közjegyzői okirat hiteles példányát is.A tombolahúzás azonban bejelentés köteles, mivel ott kap a játékos egy papír alapú sorsjegyet.

Részvételi feltételek és szabályzat

Csak olyan promóciós játék felel meg a fogyasztóvédelmi követelményeknek, amelynek részvételi feltételei a potenciális játékosok számára könnyen hozzáférhetőek, a részvétel szabályait pedig érthetően és a valós körülményeket bemutatva határozza meg.

Utóbbi követelményt a nyeremény megléte kapcsán külön szabályokkal kívánja biztosítani a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.), hiszen mégiscsak az erősíti a nyereményjátékokkal szembeni bizalmat, ha nem csupán képen létezik a meghirdetett nyeremény.

Ennek megfelelően az Fttv. a fekete listás kereskedelmi gyakorlatok között nevesíti az alábbiakat is:

A kereskedelmi gyakorlat keretében verseny, vagy díj meghirdetése anélkül, hogy a meghirdetett díjak, vagy azok helyett más ésszerű megfelelő kiosztásra kerülne.

Továbbá: olyan hamis benyomás keltése, hogy a fogyasztó már megnyert, meg fog nyerni, vagy meghatározott cselekmény megtétele révén fog megnyerni egy nyereményt (díjat, jutalmat, vagy azzal egyenértékű egyéb előnyt), miközben valójában nincs ilyen nyeremény, vagy a nyeremény érvényesítése, illetve igénybevétele a fogyasztó számára meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez vagy költségek viseléséhez kötött.