Sorsdöntő momentumhoz érkezik ma Donald Trump elnöksége, hiszen ma tartják az időközi választásokat az Egyesült Államokban, ahol a mostani állás szerint jó esély van arra, hogy a képviselőházban elveszítsék többségüket a republikánusok. Ezzel az a helyzet állna elő, hogy míg az elnök republikánus, addig a képviselőház demokrata irányítás alá kerül.

A politikai szempontból érdekes választások azonban várhatóan kevés hatással lesznek majd a Trump hivatalba lépése óta nagyot emelkedő tőzsdék teljesítményére, legalábbis ha hinni lehet a történelmi példáknak. A Marketwatch-on megjelent elemzés adatai szerint ugyanis teljesen mindegy, hogy mi az időközi választások kimenetele, a tőzsde így is, úgy is emelkedik a következő 12 hónapban.

Az Egyesült Államokban 1946 óta összesen 18 a mostanihoz hasonló időközi választást tartottak. Az összes esetben magasabban álltak a vezető tőzsdeindexek 12 hónappal a választást követően, mint a szavazás napján. Az időközi választást követő évben január elsejétől december 31-ig az S&P 500-as index átlagos teljesítménye 17 százalékos emelkedés volt. Ha a választás évében elért mélyponttól számoljuk az emelkedést, akkor a hozam 12 hónapos időtávon átlagosan 32 százalékos volt. Ez az emelkedés az elemzések szerint független volt attól, hogy a kongresszusi többség ugyanazon párt kezében volt-e, mint amelyik az elnököt adta.

Ráadásul azt sem árt észben tartani, hogy 2018 illeszkedik a sokéves átlaghoz. E szerint ugyanis az időközi választások évében januártól októberig a részvénypiac rendszerint gyengén teljesít, az ilyen években az első 10 hónapban átlagosan 1 százalékot szoktak esni a vezető részvényindexek, míg a többi évben az erre az időszakra eső átlagos hozam 7 százalék körüli. Az S&P 500-as index értéke október 31-én 2711 pont volt, míg január első kereskedési napjának záróértéke 2695 pont volt.

Ugyanakkor a legtöbb a témában napvilágot látott elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a részvénypiac teljesítményét inkább befolyásolják az elnöki ciklusok, semmint a kongresszusi választások.

Az adatok azt mutatják, hogy a négyéves ciklus harmadik évében szokott a legkiemelkedőbb lenni a részvénypiac hozama, míg az első két év rendszerint gyengébb teljesítményt produkál. E mögött - amint arra Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője rámutat - az a logika, hogy az elnökök általában regnálásuk első két évére időzítik a gyakran megszorításokkal járó kedvezőtlen intézkedéseket, a második két évben viszont már olyan gazdaságösztönző lépésekre tudnak koncentrálni, amelyek növelik újraválasztásuk esélyeit. Viszont ez a minta egyelőre nem ismétlődik Trump elnöksége alatt, hiszen a 2018 elején életbe lépett adóváltozások már így is jelentős fiskális ösztönzést jelentettek az amerikai gazdaság számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!