A nagy befektetési bankok stratégái arra számítanak, hogy az európai részvények az első félévben még esni fognak és majd csak utána kezdenek el emelkedni az év második felében. De ez az emelkedés is gyorsan megtorpanhat és így összességében legfeljebb stagnálásra fog telni az európai részvénypiacokon  - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

A hírügynökség 14 befektetési banki stratéga megkérdezésével készített felmérése szerint a Stoxx Europe 600-as részvényindex 449 ponton zárja majd 2023-at,  ez alig két százalékkal haladja meg hétfői záróértékét. A vezető európai részvényindex 13 százalékos teljesítményével most ugyan még 2015 óta nem látott jó negyedévet zárhat, azonban az elemzők úgy látják, hogy ez csak a kamatemelési ütem mérséklődésének illetve a kínai gazdaság újranyitásának volt köszönhető. Ez a felhajtóerő azonban hamar kifulladhat.

Jövőre jöhet a feketeleves

Milla Savova, a Bank of America stratégája szerint mivel a jegybankok változatlanul agresszívan hajtják végre a monetáris szigorítást, ez a globális gazdaság gyengüléséhez vezet a jövő év első felében. Igaz a részvényekre gyakorolt negatív hatást részben ellensúlyozza a kötvények reálhozamának csökkenése. Szerinte a Stoxx 600-as index 2023 június végére 15 százalékot fog esni, egészen 365 pontig, majd innen pattan vissza 430 pontra az év végéig.

Nagyjából hasonló véleményen vannak a Goldman Sachs szakértői is. Az ő várakozásaikban az szerepel, hogy 2023 keményebb év lehet az európai cégek számára. Ezek nyereségessége idén viszonylag rugalmas tudott lenni. Jövőre viszont a magasabb költségek nyomás alatt tartják majd a profitmarzsokat, mivel recesszió idején ezt nehezebb tovább hárítani.

A Stoxx 600 index várható alakulására vonatkozó előrejelzések viszonylag széles sávban mozognak. A Deutsche Bank stratégái a legoptimistábbak, ők 495 pontra várják azt jövő év végére, ami 12 százalékos növekedést jelentene. A legborultabbak a TFS Derivatives elemzői, ők 20 százalékos visszaeséssel számolnak, ez 355 pontos jövő évi indexértéknek felelne meg.

A Deutsche Bank amúgy is optimistább Európával kapcsolatban, mint az amerikai befektetési bankok. Elemzői úgy látják, az európai cégek értékelésében jelentkező diszkont indokolatlan az amerikai vállalatokkal összehasonlítva. Ők azt tippelik, a dollár árfolyama mostanában járhatott a csúcson és a régió részvényeit pedig jelentősen alulsúlyozottnak látják az összes befektetői portfólióban. Épp ezért azok felül súlyozását javasolják.

A Stoxx 600-as index várt eredményekkel számolt árfolyamnyereség/hányadosa (P/E) rekordszintű, 30 százalékos diszkontot mutat az amerikai S&P 500-as index hasonló mutatójához képest. Ennek oka, hogy az európai indexben nagyon magas súllyal vannak jelen a value részvények, a ciklikus részvények (mint például a bankok), az energetikai szektor képviselői és az autóipar.

Attól, hogy olcsónak tűnik, nem kell megvenni

Ankit Gheedia a BNP Paribas SA szakértője szerint csak az alulértékeltség önmagában nem indokolta volna azt az áremelkedést, amelyet az európai részvények az elmúlt hónapokban bemutattak. Ha a modellekben figyelembe vesszük a magasabb kamatokat, valamint azt, hogy várhatóan az eredmény előrejelzések a közeljövőben tíz százalékkal csökkenhetnek, akkor az európai részvények továbbra is drágának számítanak - tette hozzá. Ő jövőre 19 százalékos esést vár az Euro stoxx 50-es indextől.

Az idei év eleji áresést idejekorán előrejelző Stephane Ekolo, a TFS stratégája a lassuló gazdasági növekedéssel, a várhatóan csökkenő árbevételi számokkal és a geopolitikai valamint kereskedelmi konfliktusokkal magyarázza azt, hogy miért vár további esést az európai részvényárfolyamokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!