A tőzsdei befektetők egyelőre kedvezően fogadták a hírt, amely szerint egy a cégek életébe aktívan beleszóló hedge-fund jelentősebb részesedést vásárolt össze a Twitterben és komolyabb változtatásokra készül a társaság menedzsmentjében. A hírügynökségek pénteken számoltak be arról, hogy az Elliott Management Corp. nevű hedge-fund nagyobb mennyiségű Twitter-részvényt halmozott fel és megreformálná annak működését, esetleg a céget vezető alapító-vezérigazgatót, Jack Dorsey-t is távozásra kényszerítenék.

A Twitter az egyike a jelentősebb amerikai technológiai cégeknek, amelyet alapítója vezet, azonban annak részesdése nem biztosít kontrollt a társaság felett. A Twitter alapszabálya szerint ugyanis a részvényesek egyenlő jogokkal rendelkeznek, ezért Dorsey pozíciója mindössze 2 százalékos részvénypakettjével meglehetősen törékeny az Elliott jelentette kihívással szemben.

A Twitter részvényei elég rosszul szerepeltek az elmúlt években. Különösen igaz ez tavaly óta, amikor társaság elismerte, platformja komoly akadályokba ütközik amikor targetálni szeretnék a hirdetéseket, illetve amikor adatokat kellene megosztania partnereivel. A San Franciscó-i cég számára gond az is, hogy alapszolgáltatása mellé nem sikerült olyan kiegészítő szolgáltatásokat felépítenie, mint a többi, nagyobb szociális médiacégnek.

A milliárdos Paul Singer által alapított Elliott a hírek szerint arra készül, hogy saját delegáltjait juttassa be a Twitter nyolctagú igazgatósága, ahol három tag újraválasztásra lesz napirenden a rendes éves közgyűlésen mandátumuk lejárta miatt - írja a Reuters. Az a pletykákból egyelőre nem derült ki, hogy az Elliott részesdése pontosan mekkora a cégben, s az sem, hogy hogyan kívánják eltávolítani Dorsey-t a cég éléről. A hedge fund jelenleg mintegy 40 milliárd dollárnyi vagyont kezel, s az elmúlt hónapokban befektetési célpontjai között szerepelt az eBay és a SoftBank Group is.

A Reuters forrásai egyelőre nevük elhallgatását kérték az ügy bizalmas jellege miatt, s a Twitter pedig nem reagált egyelőre a hírügynökség megkeresésére.

Jó a híre

A Twitter élén álló alapító Jack Dorsey elég jó hírnévnek örvend a Szilikon-völgyben. Jelentős részesdése van a szintén általa vezetett, mobiltelefonos fizetési megoldásokat szállító Square Inc-ben is. A befektetők a kettős funkciót egyelőre tolerálták azóta, hogy Dorsey 2015-ben visszatért a Twitter élére, azt már kevésbé vették jó néven, amikor bejelentette, hogy fél évre Afrikába kíván utazni. Kritikusai szerint nem foglalkozik eléggé a Twitterrel. Dorsey először 2006 és 2008 között volt a Twitter élén.

A hedge-fundok által néha eléggé megszorongatott Elon Musk, a Tesla alapító-vezérigazgatója tegnap mér Twitter üzenetben biztosította támogatásáról Dorsey-t. A két emblematikus figura már korábban is rendszeresen dicsérte egymást, Dorsey nemrég egy rendezvényen nyilvánosan mondta azt, hogy Musk segítségét kéri ahhoz, hogy a Twitter nyereségesebben tudjon működni.

A Twitter részvények árfolyama mintegy 9 százalékot emelkedett azóta, hogy a hedge-fund terveiről szóló hírek napvilágot láttak, ebben azonban az általánosan jobbra forduló piaci hangulat is segített. Az összes tőzsdeindex jelentősen megpattant péntek estéhez képest, miután arról érkeztek hírek, hogy a világ nagy jegybankjai esetleg összehangoltan lépnek fel a koronavírus kedvezőtlen piaci hatásaival szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!