A 4iG Nyrt. által kiadott közlemény szerint a vállalat előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel és az Alpac Capital SA közvetett kezelésében lévő portfóliótársasággal, a Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy többségi, 75 százalékos  tulajdont szerezzen a Hungaro DigiTel Kft.-ben (HDT), Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában. A HDT saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

A megállapodások értelmében az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő 50 százalékos tulajdonrészéből, míg a portugál befektetők teljes 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG Nyrt.-be, amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a tőkepiaci társaságban.

A nagy közös cél a régiós terjeszkedés

A tranzakció a hazai műholdképesség fejlesztése mellett további stratégiai célokat is szolgál. A nagyvállalatok szándéka szerint, a hazai műholdas kommunikációban egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó Hungaro DigiTelen keresztül valósítanák meg közös expanziós stratégiájukat a hazai és a régiós távközlési piacon.

A CarpathiaSat megalakítását követően a Hungaro DigiTel akvizíciója fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében, amellyel célunk, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett, közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon - mondta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint ebben a törekvésükben és további terjeszkedési elképzeléseik megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatuk.

Jászai azt is hozzátette, hogy a 4iG növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az együttműködésük az Alpac Capital SA-val. Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatják társaságba, amely további támogatást biztosít regionális piacra lépési törekvéseikhez.

Sikeres modell

Társaságainknak a CarpathiaSat Zrt.-ben fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje - kommentálta a bejelentést Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint a kedvező tapasztalatok alapján szeretnének szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióikat a távközlési piacon.

Pedro Vargas David, az Alpac Capital SA vezérigazgatója az ügylet kapcsán úgy vélte: a 4iG Nyrt.-ben megszerzendő tulajdonrészük kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassák a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozó terjeszkedési elképzelések megvalósításában.

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyjogi eljárását követően, áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!