A Credit Suisse Group AG svájci bankóriás vezetői jórészt azzal töltötték a hétvégét, hogy a bank nagy ügyfeleit és befektetőit igyekeztek meggyőzni arról, megfelelő mennyiségű likviditással rendelkeznek és tőkehelyzetük is stabil, miután komoly kételyek merültek fel a csoport pénzügyi erejével kapcsolatban.

A bank esetleges csődje ellen biztosító CDS-ek felára meredeken emelkedett pénteken, mutatva a befektetői aggodalmakat. A Financial Times tudósítása szerint eközben a bank vezetése tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint hivatalosan is megkerestek befektetőket a bankban történő esetleges tőkeemelés miatt, mint mondták mindenképpen megpróbálnak elkerülni egy ilyen lépést a jelenlegi alacsony részvényárfolyamok mellett.

A Credit Suisse részvényeinek árfolyama januárban még 10 svájci frank körül volt, mostanra ez 3,7 frank alá csökkent. Az elmúlt hónapban 25 százalékkal zuhanó részvényár láttán az új vezérigazgató, Ulrich Körner videóüzenetben próbálta megnyugtatni a bank munkavállalóit a likviditási  és tőkehelyzet megfelelő szintjéről, ezzel azonban csak azt érte el, hogy a piacon erősödtek a találgatások a banki életképességéről.

Bajban a befektetési bank

A Credit Suisse tevékenysége alapvetően két lábon áll. Az egyiket a hagyományos tevékenységet folytató és globálisan erős privátbanki és banki üzletág jelenti, a másikat pedig a befektetési banki szárny. A piac most alapvetően amiatt aggódik, hogy ez utóbbi esetleg túlságosan is sok drága kötelezettséget halmozott fel.

A nyáron megválasztott új bankvezetés emiatt arra készül, hogy október 27-én a harmadik negyedéves eredmények bemutatásával párhuzamosan a befektetők elé tárja a csoport átalakításának terveit. Azonban az elemzők szerint ez gyakorlatilag véghezvihetetlen anélkül, hogy friss forrásokat vonjanak be. A Deutsche Bank szakértői a múlt hónapban legalább 4 milliárd svájci frankot kitevő tőkeemelést láttak szükségesnek - emlékeztet a brit pénzügyi lap.

A nyugtatás csak olaj a tűzre

A részvényesek nagy félelme, hogy ezt egy alacsony árfolyamon történő tőkeemelésből próbálják meg előteremteni, amivel érthetően a mostani részvényesek tulajdon hányada jelentősen hígulna. Ugyanakkor a bank vezetői megpróbálták azt kommunikálni, hogy a szükséges összeget sikerül majd a különböző érdekeltségek értékesítésével előteremteni. Ez utóbbi az átszervezésekkel párosulva viszont jelentős elbocsátásokkal is járhatna. Miután ez kiszivárgott, egy csomó fontos pozícióban lévő munkavállaló kezdett el elszivárogni a banktól még mielőtt az új stratégiát bejelentenék.

A tervek között szerepel állítólag a befektetési bank legalább három részre való feldarabolása, ezek közül az egyikbe, az úgynevezett rossz bankba kerülnének a kifejezetten kockázatos eszközök is, amelyeket értékesítenének.

A piac meglehetősen vegyesen fogadja a bank részvényeinek mélyrepülését. A CNBC-nek nyilatkozó egyik szakértő úgy vélte, kicsi az esélye annak, hogy a Credit Suisse rendszerszintű kockázatot jelentene, esetleg csődbe menne és ezzel a 2008-as Lehman összeomlása utánihoz hasonló folyamatokat indítana a piacon. Azonban felhívták a figyelmet, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED masszív szigorítási lépései nyomán egyre több ehhez hasonló helyzet állhat elő a közeljövőben és az emelkedő finanszírozási költségek miatt szinte biztos hogy lesznek csődesemények.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!