A Mol után a Richterben lévő állami pakett is alapítványi kézbe kerül. A gyógyszergyár arról tájékoztatta a részvényeseit, hogy a Magyar Állam, a tulajdonában álló 9 777 658 darab Richter törzsrészvényt a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány tulajdonába adta, a részvénytranszfer 2021. augusztus 9-én történt. A részvénypakett értéke a jelenlegi árfolyammal számolva meghaladja a 85 milliárd forintot. 

A tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben az MNV Zrt. által képviselt Magyar Állam befolyása (szavazati joga, illetve tulajdoni hányada) 5,25 százalékról 0 százalékosra csökkent. Egyidejűleg a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány befolyása a gyógyszergyártóban 5,25 százalékosra növekedett. A tranzakcióra a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványról, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány és a Semmelweis Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló a 2021. évi XX. törvény 2.§-a alapján került sor. 

A törvény értelmében a  Semmelweis Egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogait a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány gyakorolja majd a felsőoktatási modellváltást követően. A modellváltással párhuzamosan az egyetem tulajdonába kerül az intézményhez tartozó, eddig állami tulajdonú ingatlanok túlnyomó többsége, az alapítvány pedig megkapja a Richterben lévő állami részvénypakettet az induláshoz. A modellváltás célja, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb egyeteme, Európa öt legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön.

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!