A nehéz likviditási helyzetben lévő BTel 2015. január 21-ig adott határidőt a SkillInvestnek, hogy korábbi vállalásának megfelelően utalja át a BTelnek a 950 millió forintos tőkeemelés összegét, és térítse meg a BTelnek okozott kárt. Amennyiben a SkillInvest ennek nem tesz eleget, a BTel polgári peres eljárást indít a befektetővel szemben. Miután a cég tájékoztatása szerint Rahimkulov cége máig nem teljesítette vállalását, a BTel megkezdi a peres eljárás előkészítését. Az előkészületeket követően pedig a társaság azonnal beadja a szükséges iratokat és bizonyítékokat az illetékes bíróság részére.

Előzmények

A BTel az elmúlt években hatalmas adósságállományt halmozott fel, ezt azonban a működésből nem tudták visszafizetni. A napi likviditási gondokkal küzdő vállalat egyik utolsó esélye Timur Rahimkulov megjelenése volt, úgy tűnt, az ismert üzletember hajlandó nagyobb összeget a BTelbe tenni, ezzel megmenekülhet a távközlési cég. Most azonban úgy tűnik, Rahimkulov meggondolta magát.

2014. december 30-án 14 órakor a BTel igazgatótanácsának ülésén elfogadták a társaság alaptőkéjének 950 millió forinttal történő felemelését. Az összeget a tervek szerint Timur Rahimkulov cége, a SkillInvest bocsátotta volna a BTel rendelkezésére, cserébe 9,5 millió darab BTel elsőbbségi részvényt kapott volna a SkillInvest.

2014. december 30-án 15:19 perckor, vagyis nem sokkal a BTel igazgatótanácsi ülését követően a BTel Timur Rahimkulov által aláírt levelet kapott a SkillInvesttől, amelyben a befektető korábban nem ismert okok miatt visszavonta a tőkeemelés teljesítését. A BTel és a SkillInvest abban állapodtak meg, hogy a tőkeemeléssel kapcsolatban 2015. január 8-án folytatják a tárgyalásokat. A BTel jogi állásfoglalása alapján a SkillInvest tőkeemelésre tett nyilatkozata visszavonhatatlan, ezért felszólította a befektetőt, hogy teljesítse kötelezettségét.

2015. január 9-én újabb igazgatótanácsi ülést tartott a BTel, az ott meghozott határozat alapján felszólították a SkillInvesttet, hogy a tőkeemelés 950 millió forintos összegét utalja át a társaság számlájára, és 215. január 16-ig térítse meg a BTelnek okozott kárt. Arról is döntöttek, hogy amennyiben a SkillInvest nem teljesít határidőre, vagy a tőkeemeléssel kapcsolatban nem születik megállapodás a cég és a befektető között, akkor a 2015. január 30-i rendkívüli közgyűlésen a SkillInvesttel szemben polgári peres eljárás indításáról dönthetnek.

2015. január 16-án a BTel igazgatótanácsa újabb határozatot hozott, amelyben felszólították a SkillInvesttet, hogy 2015. január 21-ig a tőkeemelés összegét utalja át a BTel számlájára, ezen felül pedig térítsék meg a BTelnek okozott kárt. Arról is döntöttek, hogy amennyiben a SkillInvest január 21-ig nem teljesít, azonnal polgári peres eljárást indítanak a SkillInvesttel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!