A mostani a legjobban figyelt államadósság-fizetési történet az euróövezeti válság csúcsán bekövetkezett görög fizetésképtelenség óta – mondták a Reutersnek befektetők.

Az orosz államadósság nemteljesítése elképzelhetetlen volt korábban. Az ország mintegy 650 milliárd dollár értékű devizatartalékkal rendelkezett, az S&P Global, a Moody's és a Fitch által befektetési szintű hitelminősítéssel bírt, és naponta több százmillió dollárt tudott beszedni az olaj és a gáz árának megugrásával.

Mostanra azonban a hitelminősítők, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is azzal számol, hogy hamarosan beüt az elkerülhetetlennek tűnő államcsőd.

Három forgatókönyv, egyik se vidám

Az orosz államkötvények legtöbbje most a névértékük mindössze 10-20 százalékáért cserél gazdát, vagyis lényegében értéküket vesztették. Szerdán két kifizetés esedékes, az elsők a sok közül, március hátralévő részében további 615 millió dollárt kellene a befektetőknek előteremteni. Április 4-én pedig 2 milliárd dollár értékben kellene teljesíteni.

Van egy türelmi idő, így április 15-ig nem igazán lehet tudni, hogy valóban beállt-e az államcsőd. Mások szerint a sürgősségi "türelmi idő", amely további 30 napot ad Oroszországnak a fizetés teljesítésére, elhúzódhat.

"A fizetésképtelenséggel az a helyzet, hogy soha nem egyértelmű, és ez sem kivétel" - mondta egy befektető a Reuters megkeresésére.

A befektetők három lehetséges forgatókönyvet látnak

  1. Az első az, hogy Moszkva teljes egészében és dollárban fizet, ami azt jelenti, hogy a nemfizetési aggodalmak egyelőre elszállnak. A nagy orosz energiaszolgáltatók, a Gazprom és a Rosznyeft az elmúlt 10 napban egyaránt teljesítette a nemzetközi kötvények kifizetéseit, így még mindig van egy kis remény, hogy ez megtörténhet, ha Moszkva úgy érzi, hogy ez az érdeke. A legújabb orosz nyilatkozatok szerint van pénzük és fizetnek is, ezt azonban még egyelőre nem sikerült megerősíteni.
  2. A másik lehetőség, hogy Moszkva nem fizet, és ezzel elindul a 30 napos türelmi időt visszaszámláló óra a fizetésképtelenségig.
  3. A harmadik lehetőség, hogy Oroszország fizet, de rubelben, ez szintén lehetséges, bár a kötvények jogi feltételei alapján ez még mindig egyenlő lenne a nemfizetéssel. A 30 napos türelmi idő szabálya továbbra is érvényes lenne.

Azt hiszem, a piac most arra számít, hogy Oroszország nem teljesíti a (kötvény)kifizetéseket - fogalmazott Jeff Grills, az Aegon Asset Management feltörekvő piaci adósságokért felelős vezetője, aki szerint a konfliktus azon kevés feltörekvő piaci események egyike, amelyek képesek valóban elbizonytalanítani a globális piacokat.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!