Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A januári szállítású Brent nyersolaj ára 73 centtel, azaz 0,8 százalékkal, hordónként 93,54 dollárra emelkedett kedd kora reggel. A decemberi kontraktus hétfőn hordónként 94,83 dolláron állt meg, ami 1 százalékos csökkenést jelent. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj szerződéseinek értéke 58 centtel, azaz 0,7 százalékkal 87,11 dollárra emelkedett hordónként, miután az előző kereskedési napon 1,6 százalékkal csökkent – írja a Reuters.

Brent és a WTI irányadó árfolyama egyaránt emelkedéssel zárta az októberi hónapot, ami május óta az első havi nyereségük, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, köztük Oroszország közölték, hogy napi 2 millió hordóval (bpd) csökkentik a kitermelést.

„Az olajárak csökkentették a korai veszteségeket, mivel az amerikai dollár gyengült, a főbb globális részvénypiacok pedig emelkedtek az amerikai jegybank héten esedékes kamatdöntése előtt” – mondta Tina Teng, a CMC Markets elemzője. A dollár kedden egyhetes csúcsáról visszalépett a főbb valutákkal szemben, mivel a kereskedők azt mérlegelték, hogy a Fed tisztviselői milyen üzenetet közvetítenek a szerdai kamatdöntő ülésen. A gyengébb amerikai fizetőeszköz olcsóbbá teszi az olajat más valuták tulajdonosai számára, és általában a befektetők nagyobb kockázati étvágyát tükrözi.

Mit hoz az olajkartell és Kína az olajpiacnak?

„Az OPEC+ közelgő olajkibocsátás-csökkentése és az USA rekordszintű olajexport-adatai fundamentálisan is támogatják az olajárakat” – mondta Teng, aki szerint fontos mérelegelni, hogy az OPEC hétfőn megemelte a világ olajkeresletére vonatkozó közép- és hosszabb távú előrejelzését, mondván, hogy a megújuló energiaforrásokra való áttérés ellenére 12100 milliárd dollárnyi beruházásra van szükség a kereslet kielégítéséhez. olvasd tovább

A Covid-19 korlátozások Kínában hétfőn a Disney sanghaji üdülőközpontjának ideiglenes bezárásával bővültek. A hétvégén pedig Csengcsouban, az egyik legnagyobb iparvárosban döntöttek karanténintézkedésekről. A világ első számú nyersolajimportőrének szigorú lezárásokra épülő járványkezelése miatt az üzemanyag-kereslet csökkenését várják az olajpiacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!