Az biztos, hogy a kőolaj, a földgáz, az élelmiszerek és a fémek árnövekedése mind-mind a már most is magas inflációt súlyosbíthatja - áll a BIS szerdán közzétett jelentésében. Az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett további szankciók pedig még inkább gerjeszthetik az inflációt.

"Bizonyos mértékben a közelmúlt eseményei még az 1970-es évek történéseinél is aggasztóbbnak tűnnek. Például a közelmúltbeli áremelkedések az árucikkek szélesebb körét érintették. Az 1970-es években a nyersanyagárak emelkedése az olajpiacokra koncentrálódott, míg az elmúlt hónapokban az energia-, a mezőgazdasági, a nyersanyag- és a fémárak mind erőteljes emelkedést tapasztaltak" - áll a jelentésben, melyet a Business Insider foglalt össze.

A kilátások azonban nem csak borúsak. A BIS jelentése szerint a mai árupiaci sokk nem biztos, hogy olyan súlyos, mint az 1970-es években. Például a jelenlegi "inflációs háttér" kevésbé rossz, mint akkor: az 1970-es évektől eltérően a mai globális inflációs hullámot több éves alacsony árnyomás előzte meg.

Emellett a gazdaságok ma már kevésbé energiaigényesek. A BIS becslése szerint a GDP-hez viszonyított energiafelhasználás az 1970-es évek vége óta mintegy 40 százalékkal csökkent. Végül pedig a központi bankok jobban felkészültek a válságok kezelésére, mint az 1970-es években, amikor a Bretton Woods-i monetáris rendszer összeomlott.

Ezen okok miatt a BIS szerint nem valószínű, hogy megismétlődik az évtized stagflációja. A magas nyersanyagárak azonban továbbra is zavarók lesznek, és a központi bankok a hitelesség elvesztését kockáztatják, ha túl sokáig hagyják, hogy az infláció magas maradjon.

"Ez az alacsony infláció gyors helyreállítását helyezi előtérbe, még mielőtt a háztartások és a vállalatok döntéseibe beépülne" - zárul a jelentés.

Míg az olaj ára az 1970-es években jobban megugrott, a globális növekedés ma is veszélyben van, mivel a nyersanyagimportőrök által elszenvedett veszteségek több mint ellensúlyozzák az exportőrök nyereségét. A BIS-jelentés akkor készült, amikor vezető közgazdászok egyre gyakrabban kongatják a vészharangot a stagflációval kapcsolatban. Szerdán Mohamed El-Erian, az Allianz vezető stratégája a Bloomberg TV-nek azt mondta, hogy az USA gazdasága potenciálisan elkerülheti a recessziót, de a stagflációt biztosan nem

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!