Elvileg egységes az a módszertan, amely alapján az Európai Bankhatóság (EBA) a bankok stressztesztjét lefolytatja, azonban a Financial Times megtudta, hogy a Deutsche Bank speciális elbánásban részesült, figyelembe vették ugyanis a kínai Hua Xia bankban meglévő részesedésének az eladását is, pedig a tranzakció nem ment végbe 2015 végéig (sőt, máig sem történt meg), márpedig a többi bank esetében a 2015 végére vonatkozó adatokat tették közzé.

Az Európai Központi Bank által jóváhagyott speciális elbánás eredményeképpen a Deutsche Bank kedvezőtlen forgatókönyv melletti tőkehelyzete 0,4 százalékponttal rosszabb volt 2015 végén, mint ahogy az az eredmények közzétételében szerepelt.

A Deutsche Bank 7,8 százalékos kedvezőtlen forgatókönyv (adverse scenario) feltételezése szerinti elsődleges (Tier 1) tőkemutatóval rendelkezett 2015 végén a hivatalos eredmények szerint, a Hua Xia eladása nélkül azonban ez csak 7,4 százalék lett volna. Ez még mindig a szabályozói követelmény fölött van, de kevésbé nyugtatta volna meg a piacot, mint a 7,8 százalékos eredmény.

A Hua Xia tranzakciójának speciális kezelésére a stressztesztek eredményét közlő dokumentum lábjegyzetben figyelt fel a Financial Times, eddig ezzel más sajtóorgánum nem foglalkozott. A többi bank esetében nem tartalmazott hasonló kivételt a vizsgálat, a spanyol Caixabanknál márciusban lezárult 2,65 milliárd eurós eszközeladást (tulajdonosa, a Criteria Holding számára) például nem vették figyelembe a vizsgálat során.

A metodológiát jóváhagyó, a Deutsche Bankkal egy városban székelő Európai Központi Bank megvédte magát az esetre reagálva, mondván, ők egységes módszertant alkalmaznak. A Deutsche Bankkal való kivételezést viszont nem kívánta a jegybank kommentálni. A londoni székhelyű Európai Bankhatóság pedig azzal védekezett, hogy több mint 20 egyszeri tételt hagytak jóvá a stressztesztek során 2015-ben történt eseményekhez kapcsolódóan. Apró szépséghiba, hogy a Deutsche Bank említett tranzakciója jó esetben idén fog lezáródni, rossz esetben pedig később vagy soha.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!