Az Ukrajna elleni orosz támadás követően teljesen felbolydultak világ nyersanyagpiaci. Az olaj és a gáz mellett sok más nyersanyag ára szökött az egekbe, és a befektetők rettenetesen jó üzletnek tartották azok felülsúlyozását portfólióikban. Ez ilyenkor nem csak a nyersanyagok határidős vételét jelenti, hanem a nyersanyag kapcsolt befektetési termékekét is. Ilyenek például többek között a bányatársaságok és energetikai cégek részvényei, a nyersanyag kitermelő országok államkötvényei.  Azonban ahogy az ellátási problémák megoldódni látszódtak, enyhült ez a nyomás. Olyannyira hogy az elmúlt hónapokban a befektetők régen nem látott mértékben építették le nyersanyagpiaci pozícióikat - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből.

Kiszerettek a nyersanyagokból

A 262 összesen 652 milliárd dollár befektetésért felelős szakember több mint 35 százaléka válaszolta úgy tavaly áprilisban, hogy felülsúlyozza a nyersanyagokat és az ehhez köthető befektetési eszközöket portfólióiban. Ez a felmérés történetében rekordnak számított. Most azonban már nettó 10 százalékuk az előírt súlynál kevesebbet tart ezekből, ez olyan alacsony érték amire utoljára 2020 áprilisában volt példa.

Emlékezetes, hogy akkor a koronavírus járvány kirobbanása miatt bevezetett lezárások következtében szinte megbénult a világgazdaság és egy csomó nyersanyagot gyakorlatilag lehetetlen volt eladni. Akkor volt olyan helyzet például, hogy az olaj határidős lejárataira csak negatív árfolyamon lehetett üzletet kötni.

Annak ellenére, hogy az S&P 500-as részvényindex mindenkori csúcsa közelébe kapaszkodott, a befektetők nem tűnnek szélsőségesen és minden óvatosságot mellőzően optimistának. A kezelt portfóliók átlagos készpénzállomány a 5,3 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 5,1. százalékról. Ez historikusan még mindig kifejezetten magas értéknek számít, ami jó jel a kockázatos eszközök további várható árfolyam alakulására nézve. A portfóliók készpénzállománya egyébként tavaly októberben tetőzött 6,3 százalékon, ami egybeesett a tavaly év elején kezdődött medve piac során elért tőzsdei mélyponttal.

Az alapkezelők többsége változatlanul pesszimista a globális és az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban, legtöbbjük ennyire recessziót vár, amely az idei harmadik, illetve a jövő év első negyedévében veheti kezdetét. A többség szerint a gazdaság enyhe landolással válaszol a kamatemelésekre.

Sokat romlott a kínai gazdaság kilátásainak kapcsolatos várakozások is még februárban 80 százalék várta a kínai GDP növekedés gyorsulását ez az arány mostanra 20 százalékra csökkent.

A mostani helyzet pont a fordítottja annak, mint amire 2001-2003 között volt példa a piacon. Akkor az S&P 500-as részvényindex stagnálása, esése mellett folyamatosan javultak a gazdasággal kapcsolatos várakozások. Most azonban úgy tudott növekedni a részvényindex értéke, hogy a gazdaság kilátásainak megítélése nem javult

- hívták fel a figyelmet a Bank of America elemzői.

A piacokat általánosan fenyegető kockázatok közül a legnagyobbnak változatlanul azt tartják hogy a magas infláció miatt a kelleténél tovább maradnak szigorúak a fontosabb központi bankok. A kockázatok között a második helyen egy esetlegesen kialakuló globális hitelválság és recessziós szerepelt míg a harmadikon a geopolitikai helyzet romlása.Az amerikai regionális bankok csődjét követő negyedik hónapban még mindig nagyon sokan 40% tartanak attól hogy az amerikai vagy az európai kereskedelmi ingatlanpiacon egy jelentősebb csőd esemény következik be

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!