Hatalmas arcvesztésről beszélnek a különböző pénzügyi portáloknak nyilatkozó szakértők a Kínai Értékpapír Szabályozó Tanács tegnapi döntése nyomán, amely szerint eltörölték a tőzsdei kereskedés automatikus automatikus felfüggesztésére vonatkozó, hétfőn bevezetett szabályt.

A világ többi piacán sem szokatlan szabályozás szerint a kínai tőzsdéken átmenetileg felfüggesztik a kereskedést, ha a vezető indexek árelmozdulása eléri az 5 százalékot. Ha az újraindítás után az árelmozdulás értéke eléri a 7 százalékos értéket, akkor a kereskedést egész napra fel kell függeszteni. A kereskedés felfüggesztéséről szóló szabályt a bevezetést követően hétfőn azonnal alkalmazni kellett, miután a kínai piac nagy eséssel kezdte az évet, s csütörtökön ismét életbe lépett, amikor újabb nagyobb eséssel kezdte a napot a kínai piac.

A sanghaji tőzsde közleménye szerint a szabályozás eltörlése segítheti a tőzsdei kereskedés stabilitásának biztonságát, azonban az, hogy mindössze néhány nap után visszavonnak egy ilyen szabályzatot a szakértők szerint csak a befektetői bizonytalanság növekedését eredményezte. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint a szabályozás eleve hibás volt, az ugyanis túl szűkre szabta meg a többi vezető tőzsdéhez képest a megengedett árelmozdulás értékét. Az amerikai tőzsdéken például a kereskedés egész napos felfüggesztését csak a vezető indexek 20 százalékos elmozdulását követően alkalmazzák.

A szabály felfüggesztése, több más intézkedéssel együtt - például azzal, hogy ma az előző napinál erősebb szinten határozták meg a jüan árfolyamát - a jelek szerint egyelőre stabilizálta a kínai piacot. A Sahnghai Composite index ma 2 százalék körüli emelkedéssel készül zárni a napot a csütörtöki 7 százalékos zuhanást követően. Az index értéke még így is 10 százalékkal elmarad a tavalyi záróértékétől. Az emelkedéssel a probléma az, hogy sokak szerint ismét állami alapok intervenciós vásárlásai generálták azt.

A hét eleji esések után a mai emelkedésre és a piac megtámasztására nagy szüksége volt a kínai befektetőknek. Most járt le ugyanis az a fél évvel korábban bevezetett tilalom, amely jelentősen korlátozta a nagyrészvényesek részvényeladásait a tőzsdén. Annak megakadályozására, hogy a tilalom lejártát követően nagyobb csomagok kerüljenek a piacra, tegnap újabb szabályt fogadtak el. E szerint egy nagyrészvényes három hónapos időtávon belül nem értékesíthet többet az adott társaság összes részvényének egy százalékát kitevő mennyiségnél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!