Az Egyesült Államok gazdasága 0,1 százalékos annualizált ütemben zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben - ez hatalmas csalódást, hiszen az elemzők 1 százalékos bővülést vártak. Utoljára 2009 utolsó negyedévében esett az USA GDP-je. A gyengeség okai az exportszektor és a hét negyedév folyamatos javulás után először visszaeső beruházások voltak. Az első elemzői reakciók szerint a költségvetési szakadék keltette bizonytalanság miatt ment el a kedvük a reálgazdasági szereplőknek. A kormányzati kiadáscsökkentések - különösen a védelmi területen - szintén hozzájárultak a visszaeséshez.

Az adat részletei már nem olyan rosszak: a gazdaság nagy részét kitevő fogyasztás 2,2 százalékos ütemben erősödött (ez komoly gyorsulás a megelőző negyedévekhez képest), szoftverekre és IT-eszközökre pedig 15 százalékkal költöttek többet, mint egy éve.

Nyitás előtt az amerikai tőzsdeindexek gyorsan negatív tartományba kerültek az adat után.

Korábban az ADP munkaerőpiaci adatszolgáltató közzétette, hogy a várt 165 ezer helyett lényegesen gyorsabban, 192 ezer fővel nőtt januárban a foglalkoztatottság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!