Az alacsony kamatok korszakának kedvencei voltak a stabil és jó osztalékot fizető vállalatok részvényei, amelyeknek nem tett nagyon jót az, hogy a növekvő inflációra reagálva a nagy jegybankok felnyomták a kockázatmentesen elérhető hozamok szintjét. Azonban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed sokak szerint emelési ciklusának csúcsára ér hamarosan, s ezért sokan már azt találgatják, kik nyerhetnek azon, ha esetleg ismét csökkenni kezdenek a kamatok.

-A jelek szerint a befektetők egy része úgy látja, az osztalékpapírok lehetnek ilyenek - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az érdeklődés újraéledését mutatja például, hogy a ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF tőzsdén jegyzett alap két hét alatt akkora tőkebeáramlást mért, amire január óta nem volt példa. Az alap olyan vállalatokat részvényeit veszi, amelyek az elmúlt 25 évben évente növelték az osztalékukat. Idén azonban alig 7,5 százalékkal drágult, míg az S&P 500-as index eközben közel 19 százalékot menetelt.

A Bank of America legutóbbi felmérésében a megkérdezett alapkezelők nettó 44 százaléka vélekedett úgy(azaz ennyi százalékponttal többen), hogy a magas osztalékot fizető részvények felülteljesítik, ez 9 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest.

-A jó osztalékfizető részvények elég meggyőzőnek tűnnek abból a szempontból, hogy a magasabb hozamokat talán itt lehet fenntartani

- mondta Jurrien Timmer, a Fidelity Investments globális makrogazdasági igazgatója.  Ő egyre inkább a pénzügyi és az energetikában érdekelt cégek részvényeire összpontosít. Szerinte  mindkét szektor profitálni fog abból, hogy gazdaság puhán landol és elkerüli a  recessziót.

Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices vezető indexelemzője szerint az S&P 500 vállalatai idén összességében kevésbé voltak bőkezűek a befektetőkkel szemben, ami részben az alacsonyabb olajáraknak köszönhető. Ezek ugyanis az energiaszektorbeli vállalatokat a kifizetések csökkentésére kényszerítették.

Az indexben szereplő cégek eddig átlagosan 9,1 százalékkal növelték az osztalék formájában kiosztott összegeteket, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 11,8 százalékkal.

Összesen 14 olyan vállalat volt, amely vagy felfüggesztette, vagy csökkentette osztalékát az év eleje óta, szemben az egy évvel ezelőtti néggyel - derült ki a cég adataiból.

A jó osztalékfizető részvények vonzerejének másik oka, hogy sokan számítanak rotációra. Azaz arra, hogy a részvénypiac emelkedése már nem csak a hatalmas technológiai és növekedési részvényekre fog korlátozódni, hanem átterjed más területekre is. Az S&P 500-as indexben az energia- és pénzügyi szektorok ebben a hónapban 5,7 százalékkal, illetve 5,6 százalékkal emelkedtek, miközben a fő index csak 2,5 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!