Az OTT-ONE Nyrt. (OTT-ONE) rendkívüli tájékoztatása szerint könyvvizsgálója – a Pénzügyminisztérium Számviteli és Közfelügyeleti Főosztálya által lefolytatott minőségellenőrzési eljárást lezáró határozatnak eleget téve – április 12-én visszavonta a kibocsátó 2019. évi éves jelentésének részét képező független könyvvizsgálói jelentését. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátó továbbra sem felel meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly április 16-i, a részvényei tőzsdei kereskedésének felfüggesztésére vonatkozó határozatában rögzített elvárásnak – derül ki a jegybank közleményéből.

Eszerint ugyanis az OTT-ONE-nak nemcsak a felfüggesztésre közvetlen okot adó közzétételét, de az időközben keletkező valamennyi rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét maradéktalanul teljesítenie kell. Az intézkedés kiszűri annak lehetőségét, hogy a pénzügyi, gazdálkodási adatokra vonatkozó információhiányos időszakban nem kellően megalapozott befektetési döntések szülessenek az OTT-ONE részvények kapcsán.

Mint emlékezetes, az MNB tavaly azért függesztette fel a kibocsátó részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020-as pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását.

Nem pont azt írták a jelentésekben, amit igazolni tudtak

Ezt követően a jegybank 2021. május 17-én 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra, mivel (összefüggésben az auditor hiányával) elmulasztotta határidőre közzétenni a 2020. évre vonatkozó, független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó éves jelentését. Az MNB ezután tavaly november 29-én újabb 1 millió forintos felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót a 2021. I. félévi jelentés közreadásának elmulasztása miatt. A jegybank mindkét alkalommal felszólította az OTT-ONE-t az elmaradt közzétételek haladéktalan pótlására.

Az MNB időközben célvizsgálatot is végzett a kibocsátónál a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását áttekintve. Ennek nyomán 111 millió forint bírságot szabott ki, mert az OTT-ONE többször elmulasztotta közzétenni rendkívüli tájékoztatását a részvényei értékét, hozamát érintő információkról. Eközben nem érdemi, illetve olykor nem megalapozott, nem teljes körű vagy valótlan információkat tett közzé, később mellőzve az azokat negatívan korrigáló tájékoztatásokat. A kibocsátó emellett számos esetben a keletkező bennfentes információkat nem haladéktalanul tette közzé.

Noha az OTT-ONE időközben elkészítette és közzétette 2020-as éves jelentését, illetve 2021. I. félévi jelentését, a 2019. évi beszámolóra vonatkozó független könyvvizsgáló jelentés visszavonása okán továbbra sem teljesíti az MNB korábbi határozatában előírt feltételeket, hiszen az éves jelentés elengedhetetlen tartalmi eleme a független könyvvizsgálói jelentés. Az MNB eközben párbeszédet is folytat a kibocsátóval annak érdekében, hogy az OTT-ONE az MNB korábbi célvizsgálatának egyes, a befektetők szempontjából releváns megállapításaival összefüggésben is tájékoztassa a nyilvánosságot. A kibocsátó részvényei – a befektetők érdekeinek védelmében – valamennyi, rendszeres és rendkívüli közzététel maradéktalan pótlásával térhetnek majd vissza a Budapesti Értéktőzsde kereskedési rendszerébe.

Lélegeztetőgépekben utaztak

Az OTT-ONE elég sok mindennel foglalkozott korábbi közzétételei szerint: vénaszkennerekkel és hadászati védelmi berendezésekkel is kereskedett szerte a világban, Kolumbia, Kenya, Kongó, Ruanda és más egzotikus országok megrendelői is ott voltak a partnerei között.

Később a magyar állammal és kormányközeli cégekkel is üzletelni kezdtek, a koronavírus-járvány kirobbanása után ez lehetett az egyik olyan cég - legalábbis a beszámolói szerint - amelyik hozzá tudott jutni a világszerte hiánycikknek számító lélegeztetőgépekhez és maszkokhoz.

Ennek köszönhetően az OTT-One 2020-ban állítólag meghétszerezte az árbevételét, miután sorra kötötte az állammal a szerződéseket mindenféle, a koronavírus-járvány első hullámában kurrens cikknek számító áruk beszerzésére. 12,4 milliárd forint értékben szerződött a magyar állammal lélegeztetőgépekre, de 100 ezer maszkot az állami útépítési munkákkal jól ellátott Duna Aszfalt Kft.-nek is szállítottak 2020 áprilisában. Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy a 2020. első háromnegyed éves árbevétel mekkora részét tette ki az állami megbízás, de mivel a KKM megrendelése teljes mértékben teljesült, már csak ez önmagában a teljes árbevétel 42 százalékát tette ki - számolt be a G7 portál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!