Első reakcióként az Anglo American vezetése és legnagyobb részvényesei is túlságosan alacsonynak, sőt „opportunistának” minősítették a versenytárs BHP Plc. egy nappal korábban tett felvásárlási ajánlatát. A globális rézpiacért folyó versenyben így valószínűleg további felvonások következhetnek.

A világ egyik legnagyobb bányászati vállalatának számító BHP 39 milliárd dollárnak megfelelő összeget kínált volna az Anglo American részvényeseinek. Mindezt azonban csak azután, hogy az  Anglo először a dél-afrikai platina- és vasércvállalatokban lévő ellenőrző részesedéseit átadná részvényeseinek, s csak utána vásárolná fel a céget a BHP. A nem kötelező érvényű ajánlat teljes részvényenkénti értéke körülbelül 25,08 font lett volna.

Ha létrejött volna a BHP által megálmodott üzlet, akkor az egyesített cég a globális rézkínálat mintegy 10 százaléka fölött gyakorolt volna ellenőrzést. A rézért viszonylag komolyabb küzdelem kezd kibontakozni a piaci szereplők között, mivel egyre inkább az a nézet, hogy a fosszilis üzemanyagokról a környezetkímélőbb energiaforrásokra történő energetikai átállás miatt jelentősen nőni fog a színesfém iránti kereslet.

Az ajánlott vételár egyébként csak az elmúlt időszak tőzsdei áraihoz képest volt első ránézésre gálánsnak tekinthető. Két éve az Anglo árfolyama ennél jóval magasabb volt, 43 font körül. Az Anglót az iparági szakértők régóta potenciális célpontként tartják számon, különösen dél-amerikai bányái miatt. Azonban az érdeklődőket eddig visszatartotta a vállalat bonyolult nyersanyag-portfóliója, amely a platinától a gyémántbányákig terjed. Ráadásul ezek egy jelentős része Dél-Afrikában található, amelyet van, aki extra kockázatként értékelt.

A helyzetet nehezíti a potenciális felvásárlók számára, hogy az Anglo egyik legnagyobb részvényese Dél-Afrika állami tulajdonú nyugdíjalapja. Az ország bányászati minisztere már jelezte is a Bloomberg szerint, hogy ellenzi a tranzakciót.

Elemzők szerint ugyanakkor ez az ajánlat elképzelhető, hogy csak a kezdetét jelenti a szektoron belül kezdődő komolyabb konszolidációs hullámnak, s hamarosan újabb felvásárlási próbálkozásokról érkezhet hír.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!