Eddig általában több kisebb összegű kibocsátással oldották meg az adott évi hitelfelvételeket. Az elmúlt évben egy 200, illetve egy 400 millió euró értékű – ennél a kamatfelár például 37,5 bázispont volt – kibocsátás történt. A szakértők szerint a mostani emisszió mindenképpen jelentős a korábbiakhoz képest. A jelek szerint az EU-csatlakozás közeledtével az állam kihasználja a kötvénypiaci konvergenciasztoriban (a kamatfelár csökkenése az EU-csatlakozás közeledtével) lévő lehetőséget – írja a Financial Times tegnapi száma. A tízéves futamidejű eurókötvény hozama 30 bázisponttal haladja meg az eurólibort és mintegy 70 bázisponttal az azonos futamidejű német államkötvények hozamát. Az érték megegyezik a két fő szervező, a Deutsche Bank és a Schroder Salomon Smith Barney által várt értékkel és kedvező finanszírozást jelent a magyar államnak, hiszen a felár alacsonyabb a már piacon lévő kötvények hozamánál. Az idei évben egyébként 1,3 milliárd euró devizaadósság jár le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!