A CPC hétfőn közölte, hogy két terminálon az olajexportot a rossz téli időjárás miatt megrongálódott berendezések miatt felfüggesztették. A kaszpi-tengeri olajdokkot üzemeltető cég hozzátette, hogy a Juzsnyaja Ozerejevka terminálon lévő harmadik töltőpont tervezett ellenőrzése miatt azt néhány órára ideiglenesen le kell zárni. Közölte, hogy tárgyalásokat folytat a szállítmányozókkal a rakodási menetrendek áthelyezéséről annak érdekében, hogy az ellenőrzés augusztus 26-ig befejeződhessen – közölte a Reuters.

A CPC hozzátette, hogy a két érintett terminálra vonatkozó egy hónapos karbantartási becslés hozzávetőleges és módosítható, és hogy jelenleg keres egy céget a munkálatok megkezdésére. A terminálban márciusban egy viharban keletkeztek károk, de áprilisban újra üzembe helyezték őket. A kikötőben a globális olajellátás mintegy 1 százalékát kezelik, és a kazahsztáni olajexport nagy részének fő útvonala.

A harmadik kikötési pont a konzorcium szerint „intenzív üzemmódban” működik, és havonta akár 3,5 millió tonna olaj berakodására is képes lesz. Ez az egész létesítmény normál kapacitásának 60-70 százaléka a Reuters számításai szerint.

A CPC Blend rakodási tervét augusztusra 5,026 millió tonnában, míg szeptemberre 5,153 millió tonnában határozták meg. A terveket most felül kell vizsgálni. A CPC-n keresztül a legnagyobb kőolajszállító, a Chevron vezette Tengizchevroil (TCO) azt mondta, hogy az útvonalon keresztül történő rakodása „jelenleg zavartalan". A TCO augusztusban csökkentette a Tengiz olajmező kitermelését a tervezett karbantartás miatt, amely a tervek szerint szeptemberben fejeződik be.

Az itten csővezetéken keresztül a másik fő szállító, a kazahsztáni Kashagan olajmező szintén csökkentette a termelést augusztusban egy gázszivárgás miatt a hónap elején, és fokozatosan skálázott csak vissza.

A hírre már emelkedtek az olajárak, de ezt tetézte, hogy Szaúd-Arábia is csökkentheti a kitermelést. Hétfőn a globális irányadó Brent nyersolaj 1,46 dollárral, azaz 1,5 százalékkal 97,91 dollárra emelkedett hordónként. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 1,66 dollárral, 1,84 százalékkal drágábban, 92,02 dolláron kereskedtek a CNBC szerint.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!