Árgus szemekkel figyelik a befektetők a holnapi amerikai félidős választások eredményeit. Ha a közvéleménykutatók előrejelzései helyesnek bizonyulnak, akkor várhatóan a republikánusok átvehetik a többséget az amerikai Kongresszusban és Szenátusban egyaránt. Ez megbéníthatja a Biden kormányzat további működését és keresztbe tehet annak, hogy a regnáló elnök végigvigye politikai programját.

Ez a változás Washingtonban kihatással lehet szinte minden gazdasági szektorra és a tőzsdére is az Egyesült Államokban. Alapvetően befolyásolhatja egy csomó tőzsdei cég várható nyereségességét az energetikai társaságokétól kezdve a kannabisz termelőkéig - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az árakba már kezd beépülni a republikánus győzelem. A Strategos nevű tanácsadó cég által összeállított portfólió, amely olyan cégek részvényei tartalmazza, melyek a republikánus győzelemből profitálnak, felülteljesítette a demokrata győzelemből hasznot húzó cégek portfólióját.

Mindegy ki nyer?

Bármelyik párt is szerzi meg a szenátusi és a képviselőházi többséget, a historikus adatok azt mutatják, a részvénypiac számára elvileg jó periódus következhet. A Deutsche Bank elemzése szerint 1946 óta az S&P 500-as index az félidei választásokat követő 12 hónapban 19 esetből 19-ben emelkedett. Elemzők szerint ennek oka az, hogy a választásokkal egy fontos bizonytalansági tényező szűnik meg a cégek kilátásaival kapcsolatban.

Ráadásul az esetek többségében a félidei választásokon a regnáló elnök pártja rendszerint képviselői és szenátusi helyeket szokott veszíteni és ezzel patthelyzet alakult ki a törvényhozás és az elnök között. Ez biztosítja, hogy az elnöki ciklus hátralevő részében már igazán a radikális változások ne következzenek be. Persze közben meg is nehezíti az előrelépést olyan fontos kérdésekben, mint az amerikai államadósság plafonjának az emelése, ami növelheti a piaci kockázatokat.

Sokan örülnének a republikánusoknak

A szektorokat tekintve a hadiipar lehet az egyik, amelyik mindkét párt győzelméből profitálhat, tekintve a masszív geopolitikai konfliktusokat és az ukrajnai háborút. Azonban a UBS Global Wealth Management szakértői szerint republikánus győzelem esetén a hadi kiadások jelentősen, míg demokrata győzelemnél csak mérsékelten emelkednének.

Az energetikai szektor részvényei már amúgy is elég jól szerepeltek az idén, az S&P 500 szektorális alindexe 60 százalékkal lett magasabb az év eleje óta, miközben a teljes részvénypiacot reprezentáló szélesebb index húsz százalékot esett. A City elemzői szerint a republikánus győzelem további lendületet adhat szektornak azzal, hogy várhatóan megpróbálnak majd a hazai energiatermelést preferáló politikát folytatni.

A környezetbarátabb energiatermelésben érdekelt társaságok viszont egyértelműen a demokrata győzelemnek örülhetnének. Ők ugyanis olyan intézkedéseket helyeztek kilátásba, amelyek ezen cégek számára adókedvezményeket és kedvezményes beruházási lehetőségeket jelentenének. A gyógyszeripar viszont a republikánus győzelemnek tapsolna, hiszen a demokraták nemrég vittek sikerre egy olyan törvénycsomagot, amelynek egyik célja a receptre felírt gyógyszerek árának csökkentésre. A kannabisz termelésben érdekelt cégek természetesen a liberálisabb szabályozást sürgető demokratáknak szurkolhatnak.

A City elemzői úgy látják, a nagy technológiai cégek esetében nem egyértelmű a kép. Valószínűleg számukra annyiban lenne kedvezőbb a republikánus győzelem a képviselőházban és a szenátusban, hogy ezzel nagyobb lenne az esélye a status quo fennmaradásának, azaz nem szigorodna tovább a jelenlegi szabályozás

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!