Baljós jelzés kezd kirajzolódni az euró-forint árfolyamgrafikonon, a 200 napos mozgóátlagot alulról hamarosan keresztezheti az 50 napos mozgóátlag, s ezzel kialakulhat a spekuláns zsargonban aranykeresztnek (golden cross) nevezett formáció. A forint számára ez természetesen pont az ellenkezőjét jelenti, az úgynevezett halálkeresztet (death cross). Önmagában a kereszt kialakulása nem jelent automatikusan további forintgyengülést, azonban a jelenlegi környezetben figyelmeztető jelzésként szolgálhat, a spekulánsok ugyanis egy-egy termék árában szeretik hüvelykujjszabályként figyelni a két mozgóátlag állapotát, s ez alapján meghatározni az adott piacon a felveendő pozíciók irányát.

A forint szénája mindettől függetlenül nem áll jól technikailag. Az euró/forint keresztárfolyam magasabb csúcsot és magasabb mélypontot csinált az elmúlt hetekben, ezzel emelkedő trend alakult. A korábbi 270 és 262 forint közötti sávozásból felfelé tört ki a kurzus, a kitörés elsődleges célárát 278 forint magasságában teljesítette is. A tavaly júliustól idén júliusig tartó forinterősödő trendnek immár végérvényesen búcsút mondhatunk, erre korábban a trendhez tartozó RSI csökkenő trendjének törése figyelmeztetett, a trendvonal törése érvényesítette a figyelmeztetést, amelyet immár egy trendfordító alakzat is erősít. A tavaly nyári forinterősödő trendhez tartozó 135 napos mozgóátlagot alulról keresztezte a 20 napos mozgóátlag még 268 forint magasságában, ami szintén arra utal, hogy a 2010 júliusától uralkodó forinterősödés trendjét a rövid távú trend felülírta.

A leírtakból következik, hogy technikailag a közeljövőben valószínűbbnek tűnik, az euró árfolyama nehezen térhet vissza tartósan a 270 forintos szint alá, ez már erős támasz lehet a továbbiakban. Mivel az emelkedő trend van jelenleg érvényben, ezért a jövőben a grafikonon magasabb euró csúcsok és mélypontok kialakulására lehet felkészülni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!