Hatalmas zuhanást indított el a frank piacán a svájci jegybank bejelentése, hogy 1,20 fölött fogják tartani a devizát az euróval szemben és korlátlan mennyiségű frankot adnak el. A hírre 1,2150-ig száguldott az euró/svájci frank árfolyam a tegnapi 1,11-ről, vagyis a frank jelentősen gyengült. A hazai bankok a hatalmas, több, mint 20 forintos áresés miatt most igyekeznek átírni a valuta vételi és eladási árfolyamaikat.

Az SNB lépésének elemzői értékelései hamarosan várhatók. Elvileg svájci frankot korlátlan mennyiségben tud teremteni a jegybank, vagyis klasszikus pénzteremtést látunk devizapiaci intervención keresztül - mondta a Napi Gazdaság Onlinenak Ötvös Mihály a CIB senior deviza üzletkötője. A spekulánsok kapkodva zárják pozícióikat, ez okozza a hihetetlen intenzív ármozgást.

AZ Európai Központi Bank (ECB) az SNB lépését követően közleményt adott ki, miszerint az ECB értesült az SNB azon döntéséről, hogy a továbbiakban "nem tolerálja az EUR/CHF árfolyamának a minimális 1,20 frank alatti szintjét". "A  kormányzótanács tudomásul veszi az SNB saját felelősségi körében meghozott döntését".

Így reagáltak a piacok

A tőzsdék hatalmas emelkedéssel, a svájci frank zuhanással reagált a hírre, a forinttal szembeni árfolyam 21 forintot zuhanva 230 alatt jár. Az EUR/CHF 1,2020 körül próbál stabilizálódni. A BÉT-en is hatalmas emelkedés indult be, a vezető szerepet természetesen az OTP játszotta.

Az Equilor gyorselemzése szerint az időzítést elősegítette a vártnál alacsonyabb inflációs adat. A svájci jegybank egyelőre csak a kommunikáció szintjén alkalmazza azonban a korlátlan likviditást, a jelenleg is gigantikus méretű devizatartaléka (ami svájci GDP 30 százalékára rúg) pedig jelentősen leszűkíti a mozgásterét. Az Equilor szerint egy átmeneti időszakot követően ezért visszatérhetnek a vevők az alpesi deviza piacára, ami próbára teszi a svájci jegybank kelléktárát, vagyis kérdéses, hogy ellen tud-e állni a nyomásnak az SNB.

További szakértői értékeléseket itt olvashat.

EUR/CHF

Forrás: Equilor


CHF/HUF

Kép: Forrás: Equilor

Más lépést vártak tegnap

Amint arról tegnap beszámoltunk, a svájci bankszövetség azt jelezte, hogy rendkívüli helyzetben átmeneti euró/svájci frank célárfolyam rögzítése is lehetséges volna. A bankszövetség vezetője, Patrick Odier ugyanakkor arról már nem mondott közelebbit, hogy milyen szinteken és mennyi ideig lehetne alkalmazni ezt az eszközt.
Az árfolyamrögzítés ötlete korábban már felmerült, ám a svájci jegybank mindezidáig - ellentétben a várakozásokkal - más eszközökkel igyekezett gyengülésre bírni a svájci frankot.

Amint arról beszámoltunk, a UBS úgy látja, hogy amennyiben az euró/svájci frank újra a paritáshoz közelít, a svájci jegybank újra beavatkozhat: az SNB akár már ezen a héten 200 milliárd frankról 300 milliárdra emelheti a bankok rendelkezésére álló látra szóló betét állományát.

Augusztus közepén akarták kikényszeríteni a rögzítést

A piacok augusztus közepén feszülten várták, hogy az SNB árfolyamsávot vagy árfolyamcélt jelentsen be. A jegybank akkor taktikusan kivárt és más eszközökkel avatkozott be: többször is emelte a bankok rendelkezésére álló látra szóló betét állományát, folytatta a kinnlévő SNB-kötvények visszavásárlását és devizapiaci swapműveleteket végzett. A piacok csalódással fogadták, hogy a devizaárfolyamokba nem avatkozott be az SNB, és eltartott egy darabig, amíg meghozta frankgyengítő hatását az a kamatpiaci módosítás, amelynek keretében euró/svájci frank devizaswapokra a korábbi mínusz 40 pont helyett mínusz 66 pontot határozott meg. Ez azt jelentette, hogy évi másfél százalékos negatív kamatra kezdett befogadni svájci frank betétet. Az így kialakuló frankgyengülést viszont megfordította a globális kockázatvállalási kedv csökkenése, miután rossz hírek érkeztek az eurózóna adósságválságával kapcsolatban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!