Szerda 13:00-kor a forint – egy nagyobb meglódulást nem számítva – gyengülő pályára állt az euróval szemben: az árfolyam a nyitáshoz képest 0,2 százalék feletti veszteséget mutat, a 394,4 körüli szintről most már a 395,15 körüli kurzusra csúszott le a váltás – derül ki a Stooq.com adataiból.

Mindezt úgy, hogy az euró a dollárral szemben napon belül már 0,15 százalékos mínuszban állt, vagyis a közös európai fizetőeszköz sem áll jól. Most a két fizetőeszköznél 1,052 alatt van az árfolyam. Az euró a svájci frankhoz képest is veszteséget hoz, itt még közelebb van a paritás, már 1,015 környékén van a kurzus.

Nem meglepő így, hogy a forint a dollárhoz viszonyítva intenzívebben gyengül, mint az európai fizetőeszközhöz képest: 375,815 volt a váltás kora délután. Az elmúlt 52 hetet nézve már 28 százalék felett van a forint dollárhoz mért vesztesége. Viszont itt egyelőre messzebb van a mélypont, mint az eurónál: ott 7 forintnyi a távolság, a dollárnál azért messzebbi a 386,7 feletti szint a Stooq.com adatai alapján.

A hétfői szünnap után az amerikai tőzsdék pluszban álltak, az előző hét veszteségei után ez lendületet adott a dollárnak. 

A forint a svájci frankkal szemben is szenved: 389,35 felett volt a váltás szerdán 13:00-kor, de a napon belüli mélypont már átvitte a 390-es ellenállást is. Itt 398,64 a történelmi mélypont, trendszerűen efelé tarthat a forint. Az 52 hetes mutatókat nézve 69,2 forint már a svájci frankhoz mérhető gyengülés, ami 21,8 százalékos bukást jelent.

Régión belül a horvát kunával szemben jól állunk

A nyaralóknak annyi jó eredményt hozott a forint, hogy a keddi erősödés után szerda délelőtt is hozni tudott a horvát kunán. Most 52,6 alatt van a váltás. Az elmúlt egy évet nézve 11,45 százalék a forint gyengülése, tehát tavaly még 46-47 között mozgott az árfolyam június végén, ennyivel ért többet a forint a büfékben, éttermekben, fagyizókban. 

A régiós valuták közül viszont a lengyel zloty már fél százalék felett vert a forintra: az árfolyam most 84,58 környékén mozog. A cseh koronán viszont hozni tudott a magyar fizetőeszköz: szerda 13:00-kor 16 környékén állt a váltás, ez 0,25 százalékot megközelítő erősödést jelent. A román lejnél is 80 alá esett a kurzus, ami 0,13 százalékos felzárkózást mutat a forintnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!