Az ECB megteszi a szükséges lépéseket, ha úgy látja, a piaci zavarok miatt a monetáris politikai lépések nem érik el kellő hatásukat a reálgazdaságban - mondta Mario Draghi, az ECB elnöke mai brüsszeli, Európa Palramentben történt meghallgatásán.

A jelenlegi pénzpiaci ingadozások fényében elemezni fogjuk monetáris impulzusaink transzmisszióját a pénzügyi rendszeren és elsősorban a bankokon keresztül - mondta az elnök. Ezen felül az ECB megvizsgálja az energiaárak további csökkenésének hatását is, s ha ez a két faktor lefelé irányuló nyomást fejt ki az árstabilitásra, akkor nem habozunk meghozni a szükséges döntéseket - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint.

Az ECB kamatmeghatározó testülete legközelebb március 10-én dönt majd az eurózóna meghatározó kamatairól. Mindezt olyan környezetben, ahol az eurózóna pénzromlási üteme messze elmarad az ECB által célul kitűzött 2 százalékos céltól, elsősorban a vártnál lassabb globális gazdasági növekedés és az alacsony energiaárak miatt. Elemzők szerint ráadásul az elmúlt időszakban az európai bankszektorbeli eladási hullám nem csak az eurózóna hitelezési piacán tapasztalt törékeny fellendülést, de a gazdaság magához térését is érzékenyen érintheti.

Draghi felhívta a figyelmet azokra az erőfeszítésekre, amelyet 2014 óta tettek a régió bankszektora iránti bizalom erősítése céljából. A banki részvények áresése olyan befektetői feltételezések mellett következett be, hogy a bankoknak többet kellene tenniük mérlegük egy lassabb növekedési környezethez való igazítása érdekében, illetve megfeleljenek a szigorúbb szabályozói környezet támasztotta elvárásoknak. Mi azonban úgy véljük, hogy a szabályozói átalakítások, amelyeket a válság elejétől kezdve életbe léptettünk lefektették a tartós növekedés alapjait.

Ellenállóképessé váltak nem csak az egyedik pénzügyi intézmények, de az egész pénzügyi rendszer is - tette hozzá Draghi. Véleménye szerint az eurózóna bankjai elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy megfelelő módon kezelni tudják a nem teljesítő hitelek problémáit a következő években.

Az euró gyengülni kezdett a devizapiacon a dollárral szemben, Draghi szavai után az 1,117-ról 1,113-ra csúszott a keresztárfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!