Veszteséges negyedévről szóló jelentéssel indította az amerikai gyorsjelentési szezont az Alcoa. Az alumínium ipari óriás 178 millió dollárnyi veszteséget ért el az év első három hónapjában, míg a tavalyi év hasonló időszakában még 149 millió dolláros profitot produkált.
A veszteséget azonban nem a szokásos működéshez kapcsolódó tételek okozták, hanem egy egyszeri, 276 millió dolláros költség, amely a felesleges kohászati és hengermű kapacitások leépítéséhez kapcsolódott. A rendkívüli tételektől megtisztított eredmény 98 millió dollár lett. Ez részvényenként 9 centes profitot jelent, amely ugyan alacsonyabb a tavalyinál azonban jelentősen meghaladja az elemzők által várt részvényenkénti 5 centet.

A tegnapi tőzsdezárás után megjelent számokat ennek fényében díjazta a piac, a cég részvényei a zárás utáni kereskedésben 2,4 százalékkal erősödtek.

A cég számait nemcsak azért övezi kiemelt figyelem a befektetők részéről, mert a Dow Jones Industrial indexből való kikerülése előtt rendszerint az indextagok közül ő publikálta először jelentését, hanem azért is, mert a cég számait és előrejelzéseit sokan jó indikátornak tartják a globális gazdaság várható folyamataival kapcsolatban.

A társaság szerint a globális alumínium kereslet idén mintegy 7 százalékkal nőhet. A cég különösen kedvező véleménnyel volt a repülőgépgyártás idei kilátásaival kapcsolatban, szerinte a szektor idén 8 és 9 százalék közötti ütemben bővülhet a teherszállító, helyi személyszállításra alkalmas és az üzleti célokra készített repülőgépek iránti kereslet felfutásának köszönhetően. A cég a globális autóipari kilátásait is jónak ítéli meg.

A tavalyinál gyengébb profit elsősorban a csökkenő alumínium áraknak köszönhető, amelyet a keresletnél is jobban bővülő kínálat okozott. Ezt ellensúlyozandó kezdte meg a cég nyereségesen nem működtethető hengermű kapacitásainak leépítését - írta a Marketwatch.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!