Joe Biden elnök szerdán jelentette be 2300 milliárd dolláros infrastrukturális tervét, ami a hidak és utak felújítása mellett erősen számol az elektromos autózás jobb kiszolgálásával is. A csomag része ugyanis, hogy 500 ezer töltőállomást építenek ki országszerte, segítve az e-autók elterjedését. A program másik fontos eleme, hogy 174 milliárd dollárt különítenének el elektromos járművek vásárlására adott támogatásokra, az amerikai gyártmányú autókat vásárlók pedig adójóváírásra számíthatnak.

A csütörtöki tőzsdei kereskedésben nem meglepő módon szárnyra is kaptak az elektromos autókat gyártó cégek részvényei a Wall Streeten: a Tesla a nyitásra 3 százalékkal erősödött, a beszállítók és értékesítők közül a Workhorse Group, a Lordstown Motor, a Nikola és még a Fisker részvényei is pluszban kezdtek - írja a Bloomberg.

"Hisszük, hogy az Egyesült Államokban a Biden által kihirdetett zöldítési hullám felerősíti az elektromos járművek piacát. Az élénk kínai és európai kereslet mellett így az EV-szektor aranykorba lép, és a következő évtizedben új autóellátási lánc épül majd ki" - írta a Wedbush Securities elemzője, Daniel Ives csütörtöki jegyzetében. Ives továbbra is arra számít, hogy az EV-részvények 30-40 százalékkal magasabbra emelkedhetnek az év hátralévő részében.

A Nio és az XPeng márciusi szállítási számai is hozzájárultak a csütörtöki optimista tőzsde hangulathoz. A kínai piacon aktív Nio közölte, hogy a múlt hónapban 7 257 autót szállított, így az első negyedévi eladási számuk 20 060 jármű lett - ez 423 százalékos az előző évhez képest. Az XPeng 5102, a három hónapos időszakra pedig 13 340 autót szállított le, ami 487 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!