A nyári tőzsdei visszafogottság ellenére 4,5 százalékos növekedést követően 55 775 ponton zárta a hónapot a BUX – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A kereskedés összesen 286,8 milliárd forint értékben zajlott. A legnépszerűbb részvények továbbra is az OTP-é voltak, melyet a Richter Gedeon és a Mol követett, 166,7, 40,1 és 33,6 milliárd értékű forgalommal. A brókercégek mezőnyét az ERSTE, a WOOD & Company és a Concorde vezette.

A várakozásoknak megfelelően a nemzetközi tőkepiac visszafogott hónapot zárt: mérsékelt volt az amerikai tőzsdeindex. Az elemzők vélekedése szerint az 1950-es évek óta csendes eredmények jellemzik az augusztust, és erre az idei év sem cáfolt rá.

Ugyanakkor a mesterséges intelligencia meghatározó tényező maradt a tengerentúli piacokon: az Nvidia szerint ha ilyen erősek maradnak az eredmények, az továbbfűtheti a technológiai cégek előretörését.

A hazai tőkepiac szembement a globális összképpel: augusztusban is élénk maradt, a BUX index az előző hónapok tendenciáihoz mérten tovább emelkedett, több alkalommal ráadásul napi rekordot is döntött: a legmagasabb záróértéket – 57 228 pontot – augusztus 24-én ért el, végül júliushoz képest 4,5 százalékos növekedéssel 55 775 ponton zárta a hónapot.

Ez az eredmény a havi zárásokat tekintve a BÉT szerint történelmi rekordnak tekinthető.

A legnagyobb mértékben (166,7 milliárd forint) augusztusban is az OTP Bank részvényeivel kereskedtek, öt követte a Richter Gedeon 40,1 milliárd forintos forgalommal, és a MOL 33,6 milliárdossal. A mid-capek közül a 4iG, az OPUS és az Appeninn volt kiemelkedő, előbbi kettő 20,4 és 19,9 százalékos, utóbbi 26,8 részvényárfolyam-növekedést könyvelhetett el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!