Izrael bármikor megkezdheti szárazföldi offenzíváját Gázában, Irán katonai megtorlással fenyeget, az amerikai kormány pedig két repülőgéphordozó csoportot küld a Földközi-tenger keleti térségébe. Ez a rendkívül robbanásveszélyes helyzet sok befektetőt késztet arra, hogy nemesfémet vásároljon, mert a viharos időkben az aranyat továbbra is az egyik legbiztonságosabb menedéknek tekintik a valuta leértékelődése ellen. 

Három havi csúcson az arany

Az arany árfolyama jelenleg az elmúlt napok csúcsát tartja, és megközelíti a 2000 dolláros határt. A múlt hét végén a londoni tőzsdén troy unciánként (azaz körülbelül 31,1 grammon) 1985 dolláron kereskedtek a nemesfémmel – ez körülbelül tizenegy dollárral több, mint az előző napon, és a legmagasabb szint július óta.

Az iszlamista Hamász Izrael elleni terrortámadása óta folyamatosan drágul az arany: az ára körülbelül 150 dollárral, több mint nyolc százalékkal emelkedett az elmúlt bő, két hétben.

A jelentős, felfelé irányuló mozgás ellenére ugyanakkor még távolabb van az eddigi rekordértéktől, amelyet körülbelül három évvel ezelőtt értek el a kereskedők – troy unciánként 2075 dollárt.

Ellenállóbb, mint valaha

De van még potenciál a nemesfémben ezekben az időkben: ahogy a konfliktus tovább terjed a Közel-Keleten, a tőzsdei várakozások szerint az arany iránti kereslet is tovább nő. Olyannyira, hogy az árfolyam meredek emelkedése egyelőre ellenáll a kamatemeléseknek is, ami a szakértők szerint különösen figyelemreméltó.

A referenciaértékként használt tízéves amerikai államkötvények hozama ugyanis közel öt százalékra nőtt, ami 2007 óta a legmagasabb szint, és a szövetségi kötvények hozama is jelentős.

A magas hozamok márpedig általában inkább kötvényekbe irányítják a befektetők pénzét, miközben az arany iránti kereslet ilyenkor gyengülni szokott, mivel a magasabb kamat esetén csökken az árfolyama. Ehhez képest érdekes az arany árának mostani szárnyalása – mutatott rá Barbara Lambrech, a Commerzbank nyersanyag-szakértője a németországi n-tv tőzsdei műsorában.

Szerinte ugyanakkor ahhoz, hogy az arany ára hosszú távon magas maradjon, változtatásra van szükség az amerikai jegybank kamatpolitikájában. Amikor az irányadó kamatlábak ismét nyilvánvalóvá válnak, az arany ára várhatóan továbbra is fenntarthatóan fog emelkedni – mondta.

Más elemzők viszont kételkednek abban, hogy a gyors növekedés tartós lesz és fennmarad az aranyboom.

Így látják a Bank LBBW elemzői, akik szerint az erős dollár és az emelkedő kamatok arra utalnak, hogy mindenképpen korrekcióra van szükség. Mégpedig, mivel az aranyat amerikai valutában forgalmazzák, ha az ára emelkedik, a dollárövezeten kívüli vásárlók számára már nem lesz vonzó a drágább nemesfém.

Tapintható a feszültség

Rossz hír viszont minden olyan európai számára, akinek még mindig olajjal kell fűtenie, és autót vezet, hogy az olaj ára hordónként 100 dollár (159 literes hordó) felé közeledik az északi-tengeri Brent fajta esetében. (Pénteken a Brent árfolyama átmenetileg 94 dollár alatt volt.)

A kőolaj kockázati felára ismét megemelkedett – hívta fel az Exxpress.at figyelmét Vandana Hari, a Vanda Insights tanácsadó cég elemzője, aki szerint, amíg magasak a feszültségek Izrael és a Hamász között, a kőolaj ára emelkedni fog, ha a további eszkaláció jelei is mutatkoznak.

Így látja Giovanni Staunovo, a nagy svájci UBS bank olajszakértője is, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) azt vetítette előre, hogy nagy valószínűséggel az olaj ára hamarosan elérheti a 100 dollárt. 

Az elkövetkező tizenkét hónapban a Brent 90 és 100 dollár között mozog majd – mondta. A Goldman Sachs befektetési bank pedig azt írta piaci jelentésében, hogy megemelték a Brentre vonatkozó, tizenkét hónapos előrejelzésüket hordónként 93 dollárról 100 dollárra.

Áremelés jön a benzinkutakon

Míg maga Izrael nagyon kevés kőolajat termel, a piaci befektetők attól tartanak, hogy a konfliktus kiterjedése sújthatja a közel-keleti készleteket, és ronthatja a várható hiányt az év hátralévő részében. 

Ha Irán a színre lép, a globális olajkészletek akár három százaléka is veszélybe kerül

– vélekedett Saul Kavonic energiapiaci szakértő, aki szerint, ha a harcok átterjednek az olajtranzit szempontjából fontos Hormuzi-szorosra, akkor körülbelül 20 százalék is lehet ez az arány.

Ezek pedig az ausztriai, németországi és svájci autótulajdonosok számára azzal járnak, hogy lelkileg felkészülhetnek, hogy itt is nagyon gyorsan emelkedni fognak az üzemanyagárak – jegyzi meg FAZ.

Bulgária elvágná az orosz olajimportot

A bolgár parlament azzal fenyegetőzik, hogy azonnal megszakítja az orosz kőolajszállítást a Lukoil burgasi finomítójához, miközben a kormány átveszi az üzletág operatív irányítását. A drasztikus lépést az indokolhatja, hogy kiderült: a Lukoil megsérti az uniós derogációt. A cég által orosz olajból előállított üzemanyagokat ugyanis az EU-országokba is exportálják, ami sérti az Oroszországgal szembeni szankciórendszert. Az orosz kőolaj felfüggesztése ellátási problémát nem okozna, viszont megállítaná a Kreml bolgár piacról származó többlethasznát.

Az államnak külön képviselőt kell kineveznie, aki átveszi az irányítást a Lukoil Neftochim finomító felett, ha nemzetbiztonsági veszély fenyeget – jelentette ki szombaton Desiszlava Atanasova, a jobbközép GERB párt elnöke. Erre azért lehet szükség, mert a Lukoil birtokolja a Balkán legnagyobb finomítóját Burgaszban, és teljes monopóliummal rendelkezik a bulgáriai üzemanyag-tároló raktárak tulajdonjogában. A leállás esetén viszont az állam nem tudja megszervezni az üzemanyagok behozatalát, mert a társaság megtagadhatja a tárolókhoz való hozzáférést – mutatott rá az Euractiv hírügynökség. A döntéssel az kívánják demonstrálni, hogy Bulgária nem támogatja az Ukrajna elleni háború finanszírozását. A kormány viszont attól is tart, hogy válságot idéz elő az üzemanyagpiacon, ahol az orosz import beszüntetése 25 centtel növelheti az árakat.