A hét második felében érkező amerikai inflációs jelentés és az egyre magasabbra jutó kötvényhozamok lehetnek azok az akadályok, amelyeket meg kellene ugraniuk a részvényárfolyamoknak a Wall Street-en – írja elemzésében a Reuters.

Az irányadó S&P 500-as index 16,6 százalék emelkedett eddig idén. Ezt egyaránt táplálták az amerikai gazdaság javuló kilátásai, a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatos várakozások és annak jelei, hogy a Federal Reserve közel áll kamatemelési ciklusának végéhez.

A részvények rövid távú teljesítménye azonban attól függhet, hogy a jövő heti inflációs jelentés szerint a fogyasztói árak továbbra is visszafogottak maradnak-e. A befektetők a kötvényhozamok alakulását is szorosan figyelik, ezek az elmúlt napokban új éves csúcsra emelkedtek, ami kisebb riadalmat okozott a tőzsdén. Az S&P 500 ezen a héten 2,27 százalékot esett, ami március eleje óta a legnagyobb heti csökkenés.

A részvények masszív drágulása után láthatóan bármilyen megingás a makroadatokkal kapcsolatos megingás okot adhat egy profitrealizálásra. A vártnál erősebb fogyasztói árindex akár 5 százalékos esést is hozhat az S&P 500-ban. Ez azonban egészséges is lehetne

– mondta Jack Janasiewicz, a Natixis Investment Managers vezető portfólióstratégája és portfóliómenedzsere.

fogyasztói árak az utóbbi időben nem emelkedtek olyan gyorsan. Egyes befektetők mégis attól tartanak, hogy a makacs infláció arra kényszerítheti a Fed-et, hogy a vártnál hosszabb ideig hagyja a kamatlábakat a jelenlegi szinten. A friss fogyasztói árindexet csütörtökön teszik közzé az Egyesült Államokban.

A legújabb amerikai foglalkoztatási adatok azt mutatták pénteken, hogy a gazdaságban változatlanul mérsékelten növekszik a munkahelyek száma. A bérek azonban a vártnál gyorsabban, 4,4 százalékkal nőttek éves szinten és sokak szerint ez túl magas ahhoz, hogy összhangban legyen a Fed két százalékos inflációs céljával.

Drágák már a részvények

A részvények értékeltségi szintje is sokakat profitrealizálásra késztetett. A Refinitiv Datastream szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő papírok következő 12 hónapra becsült nyereséggel számolt P/E rátája jelenleg 19,5, ami jóval magasabb mint annak 15,6-os hosszú távú átlaga.

Az olaj- és élelmiszerárak világpiaci árának emelkedését a Fed kamatemelései kevéssé tudják kordában tartani. Ezek viszont nagyobb befolyással lehetnek az inflációra az elkövetkező hónapokban – mondta Tim Murray, a T. Rowe Price tőkepiaci stratégája.

A Brent nyersolaj ára zsinórban hatodik hete tart felfelé, ez idő alatt nagyjából 17 százalékot emelkedett a globális kínálat szűkülésére és a kereslet növekedésére utaló jelek miatt.

Amíg a fogyasztói árindex stagnál vagy csökkenő tendenciát mutat, azt a piac nyugodtan veszi tudomásul. Ha emelkedés lesz, az sem mindegy, hogy milyen szegmensek miatt

– mondta Ann Miletti, az Allspring aktív részvényekért felelős vezetője.

A vártnál erősebb inflációs adat eközben tovább tolhatja felfelé az állampapír hozamokat. Ezek a héten jelentősen megugrottak, miután a Fitch leminősítette az Egyesült Államok adósbesorolását, valamint a harmadik negyedévben várható jelentős kibocsátások miatt. Az irányadó tízéves hozam a pénteki foglalkoztatási jelentés után meredeken csökkent, de továbbra is négy százalék felett maradt, ami utoljára 2022 novemberében volt tapasztalható. A magas hozamok jelentősen csökkenthetik a részvények vonzerejét.

Nem fogytak el a jó hírek

Ugyanakkor még mindig sok olyan jó hír van, ami segítheti a ralit. A Wall Streeten nagy súlyt képviselő cégek, az Amazonnak és a Google-anyavállalat Alphabet eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat. Igaz, az Apple számai eközben csalódást okoztak, amire 4,8 százalékos zuhanással reagált az árfolyam.

Az S&P 500-as részvényindex
Az S&P 500-as részvényindex
Kép: Napi.hu, stooq.com

Az S&P 500-as index eddig jelentő cégeinek több mint 79 százalékának nyeresége volt a vártnál magasabb, ami a legmagasabb arány 2021 harmadik negyedéve óta. Ráadásul eközben a múlt héten a Bank of America és a JPMorgan elemzői is felülvizsgálták az amerikai recesszióra vonatkozó előrejelzéseiket.

Ennek ellenére egyes piaci szereplők úgy vélik, hogy a befektetőknek rövid távon még el kell viselniük némi hullámvasutat. A piacnak szerintük szüksége van arra, hogy konszolidálja az év első felének jelentős emelkedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!